Nikkor ED AF-S VR 24 - 80 mm f/1.8 G


Nikon on julkaisemassa uuden normaalizoomin, jonka valovoimasta ei pitäisi olla valittamista kenelläkään. Uutuus on polttoväliltään 24 - 80 mm ja valovoima on huimat 1.8, joka päihittää monet kiinteäpolttovälisetkin. Objektiivi julkistetaan virallisesti toukokuussa, mutta pääsin käpälöimään viimeisen asteen prototyyppiä, joka vastaa käytännössä tuotantoversiota.

Nikonin optiikkaosaston tuotekehitysjohtaja Hito Maztumoto on kiertämässä Euroopassa Nikonin maakonttoreita ja poikkesi myös Suomessa. Matzsumotolla oli mukanaan uuden objektiivin prototyyppi, jota sain ihmetellä. Objektiivilla otettuja kuvia en saanut ottaa mukaani, koska tuotantomalliin saatetaan tehdä vielä jotain hienosäätöjä.

Uudessa Nikkorissa on käytetty nanokidepinnoitetta uloimman linssin sisäpinnalla. Objektiivissa on käytetty kahta asfääristä linssiä ja peräti neljää ED-lasista elementtiä. Zoomin rakenne on hyvin erikoinen, sillä polttovälin muuttaminen ei vaikuta ulkoisiin mittoihin lainkaan. Suodinkierrettä ei ole, koska etulinssin halkaisija on 95 mm. Linssin suojana on superteleistä tuttu kiinteä suojalasi, joka on erikoiskovaa optista lasia. Tarkennusmoottori on tietenkin äänetöntä mallia. Kuvanvakaaja on erityisesti tätä objektiivia varten viritetty ja Nikonin mukaan antaa 5 aukon hyödyn.

Kuvasin kuitenkin joitakin kuvia ja sain katsella otoksiani Suomen Nikonin tiloissa olleella tietokoneella. Olin vaikuttunut uutuuden optisesta pätevyydestä, sillä ainakin nopeasti ottamani testikuvat olivat terävyydeltään loistavia. Täydellä aukolla piirto ja kontrasti näyttivät todella hyviltä. Mahtava valovoima yhdistettynä tehokkaaseen kuvanvakaajaan mahdollistaa aivan uudenlaisen kuvaamisen, johon millään aikaisemmalla zoomilla ei ole ollut mahdollisuutta.

Pieni miinus tulee isohkosta koosta, joka sai oman 24 - 70 milliseni näyttämään melko pieneltä. Isot linssit kasvattavat painoa ja ulkohalkaisijaa, mutta joissakin olosuhteissa valovoimaa ei päihitä mikään. Tästä tulee monelle ammattilaiselle uusi normaalizoomi, jota ei malta kamerasta irrottaa.

Uutukaisen tulevasta hinnasta eivät osanneet ( lue halunneet ) vielä kertoa mitään, mutta ainahan valovoimasta on saanut maksaa. Kauppojen hyllyllä uutta zoomia näkynee loppukesästä. Ennakkotilauksia ei oteta eikä tiedusteluihin vastata näin aprillipäivänä. 
 
Bloggers Team