Mihin tätä oikein tarvitaan?

Sain anonyymin kommentin, jossa ihmetellään, että mihin pari päivää sitten julkaisemassani saapaskuvassa oiken tarvittiin Nikonin langatonta salamajärjestelmää? Anonyyminä pysyttelevä ihmettelijä on sitä mieltä, että koska salamat olivat käsisäädöllä, niin olisihan tavallinen optisilla orjillakin toteutettu valaisu toiminut.

Anonyymi on aivan oikeassa. Nikonin langatonta salamajärjestelmää ei tarvittu yhtään mihinkään tässä kuvassa valaisun kannalta, ja sama pätee oikeastaan lähes kaikkiin maailman salamakuviin, joissa tämän kaltaista järjestelmää on käytetty.

Nykyaikaisissa kameroissa ja niiden lisävälineissä on paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat tarpeettomia valokuvaamisen kannalta: automaattitarkennus, automaattivalotus, digitaalisuus, zoomit, ISO 102400 jne.

Ilman noita kaikkia herkkuja on mahdollista tehdä valokuvia, jopa hienoja tunteisiisn vetoavia valokuvia. Nuo kaikki herkut ovat mukavuusvarusteita, jotka tekevät valokuvauksesta mukavampaa. Aivan kuten monet autoissa olevat herkut, joita ilmankin matka taittuu, tekevät ajamisesta mukavampaa: ilmastointi, vakionopeussäädin, automaattivaihteisto, nahkapenkit, sähköikkunat, 240 kW, 510 Nm jne.

Nikonin langaton salamajärjestelmä, ja muutkin vastaavat, tekevät salamakuvauksesta mukavampaa. Voin säätää valotehot kamerasta käsin, eikä minun tarvitse kävellä hiusvalona kolmen metrin korkuisen jalustan päässä olevan salaman luokse, laskea tarkoin suuntaamani salama alas, säätää sitä käsin, nostaa salama uudelleen kolmeen metriin, suunnata se uudelleeen, kävellä takaisin kuvauspaikalle ja mitata valo mittarilla tai ottaa testikuva.

Yllä mainitun sijasta näpyttelen kamerani valikosta 2/3 aukkoa tehoa pois hiusvalosta ja jatkan kuvaamista.

Nikonin langaton salamajärjestelmä, ja muutkin vastaavat, ovat aina mukana, jos salamatkin ovat mukana. Mitään ylimääräisiä lisälaitteita ei tarvita. Ei sellaisia, joista voi paristo tai akku tyhjentyä. Ei sellaisia, jotka voi unohtaa kotiin tai studiolle, jos kuvaus on miljöössä.

Minä pidän mukavuudesta ja siksi käytän omassa salamakuvaamisessani Nikonin langatonta järjestelmää, vaikka en asetankin aina salamoiden tehot käsin. Jos kuvaisin muun merkkisellä kameralla, niin käyttäisin sen kameramerkin langatonta salamjärjestelmää. En ostaisi sellaista kameraa, ainakaan ainoaksi työkameraksi, josta puuttuisi tämä mukavuusvaruste.
 
Bloggers Team