A:B = valaisu, Nikonin valomatematiikkaa

Nikonin uudessa SB-700 salamassa on yksi uusi ominaisuus langattomaan salamakuvaukseen, nimittäin valotehon suhteellinen säätömahdollisuus A- ja B-ryhmien välillä silloin, kun SB-700 toimii ohjaavana "Masterina". Canonilla on myös tällainen ominaisuus joissakin salamalaitteissaan, mutta Nikonin versio on käytettävyydeltään muutaman ison askelen Canonia edellä.

Tämä ominaisuus antaa mahdollisuuden automaattisalamalla kuvatessa säätää kätevästi kahden salamaryhmän tehoja yhdellä kertaa. Pyörittämällä SB-700:n säätökiekkoa valosuhde muuttuu lähes portaattomasti ryhmien A ja B välillä. Salaman näytöllä valosuhde näkyy havainnollisena pylväsdiagrammina sekä numeroina, kuten kuvassa 1:4. Kätevää.

Siis kätevää, mutta ei sovi minulle, koska haluan säätää valon tai ryhmän kerrallaan ja haluan voida säätää jokaista valoa tai ryhmää täysin toisistaan riippumatta. Oikeaoppisesti valaistus rakennetaan siten, että laitetaan päävalo kohdalleeen ja sopivalle teholle. Sitten laitetaan mahdollinen tasoitusvalo kohdalleen ja sopivalle teholle. Sitten laitetaan mahdollinen taustavalo kohdalleen jne. Lopuksi pitää ehkä tehdä hienosäätöä, kun kaikki valot ovat kohdallaan, jotta valaistus saadaan hiottua juuri niin täydelliseksi kuin halutaan.

Automaattivalotus ei siis sovi silloin, kun halutaan tehdä valaistus kunnolla, mutta moni kokee automaatin helpoksi. Ja tottahan näin saakin vaivattomasti tehtyä valaistuksia, jotka menevät ihan täydestä monessakin tilanteessa. Niille, jotka haluavat kuvata automaattisalamalla, Nikonin SB-700 antaa erittäin miellyttävän tavan säätää valosuhdetta kahden valon tai valoryhmän välillä. Säätö toimii hienosti ja sitä on nopea käytellä kuvauksessa.

Suosittelen kuitenkin kaikille salamakuvauksesta kiinnostuneelle opettelemaan valojen käsisäädöt, koska vain niin voi valaista juuri niin kuin itse haluaa.
 
Bloggers Team