Nikon D7000 yhteenveto

Olen jo julkaissut herkkysvertailua, kuvia sekä muuta pientä juttua Nikon D7000 kamerasta. Tässä vielä lyhyt yhteenveto mieleen jääneistä asioista.
18 - 105 mm muovinen kittizoom, f/5.6, 1/320 s. ja ISO 400
Kuvasin Nikon D7000:lla vain pitkän viikonlopun ajan, joten en millään ehtinyt kokeilla jokaista kameran toimintoa, vaan käytin laitetta aivan kuin omaani ja omalla kuvaustavallani. Kuvasin kuitenkin yhden kuvauksen eräälle asiakkaalleni, joten työkäyttöäkin tuli kokeiltua.  Olen melko suoraviivainen kuvaaja mitä laitteisiin tulee ja pidän yksinkertaisesta kuvauskalustosta.

Kuvaan miltei aina valotuksen käsisäädöllä ja raakakuvia. Tämä ei välttämättä ole ainoa oikea tapa juuri sinulle, mutta minulle se toimii ehkä osittain menneisyyteni vuoksi. Silloin, kun opettelin kuvaamaan, niin ei ollut olemassa näitä kaikkia kuvausapuja automaatteineen, vaan oli miltei pakko opetella kaikki käsisäädöt.
18 - 105 mm muovinen kittizoom, f/10, 1/640 s. ja ISO 640
Nikon D7000 muistuttaa ulkoisesti Nikon D90 mallia sekä kokonsa, painonsa että muotoilunsa osalta. Käyttö on helppoa, ainakin Nikonilla aikaisemmin kuvanneelle. Käyttösäätimet ovat hyvät, eikä valikoita tarvita kuvatessa. Runko on suhteellisen pienikokoinen ja isokourainen kuvaaja saattaakin pitää enemmän Nikon D300s mallista, mutta muuten D7000 on hyvin muotoiltu. Videoesittelyssäni moitin tarkennus- ja valotuksenlukistusnapin paikkaa, joka ei ole paras mahdollinen, mutta sen kanssa kyllä pärjää.

Vasemman reunan valintakiekko voisi olla lukittava, koska se liikahtaa toiminnan tuoksinassa helposti väärään asentoon. Samassa kiekossa on kuvaustilan lisäksi valinnat käyttäjäasetuksille U1 ja U2. Nuo asetukset tallentavat käyttäjän valinnat kätevästi saataville.  Käyttäjäasetuksiin tallentuu kaikki muu paitsi oma valikko, tallennuskansio, tiedoston nimeäminen, päällekkäisvalotus, ajastettu kuvaus ja muokkaa kuvasäätimiä.

Nikonin paremmissa rungoissa muistikortin alustus on aivan älyttömän kätevästi toteutettu. Painetaan samaan aikaan hetken roskakorinappia ja laukaisimen vasemmalla puolella olevaa nappia. Sitten painetaan nopeasti samoja nappeja toisen kerran ja kortti alustuu. Tämä kätevä tapa oli käytössä jo Nikon D1 kamerassa. Kortin alustus on liian monessa kamerassa valikoiden syvyyksissä.
24 - 70 mm f/2.8 metallibajonetilla, f/11, 1/125 s. ja ISO 100
Kaksi korttipaikkaa alkavat olla jo arkipäivää keskihintaluokan kameroissa, eikä Nikon D7000 ole poikkeus. Rungossa on paikat kahdelle SD-kortille, jotka voi asetella tallentamaan rinnakkain, peräkkäin tai toiselle raaka- ja toiselle jpg-kuvat.

Automaattitarkennus toimi kokeiluni aikana erittäin luotettavasti ja täsmällisesti. Automaattitarkennuksen nopeuteen ja muuhunkin toimintaan objektiivi vaikuttaa kokemukseni mukaan enemmän kuin kamerarunko, joten tämäkin puoltaa hyvän laadukkaan kakkulan hankintaa muovisen kittizoomin sijasta. Tarkennuspisteitä on 39, joka on vähemmän kuin esim. D300 mallin 52 pistettä, mutta riittää käytännössä enemmän kuin hyvin. Pisteet ovat hyvin kuva-alalla ja kuvan reunastakin tarkennus onnistuu. Jos nyt pitäisi niuhottaa, niin ristikkäisitä tarkennussensoreita voisi olla enemmän kuin 9.
35 mm f/1.8 metallibajonetilla, f/2.8, 1/500 s. ja ISO 6400.
Kuvan kohinaa olen hienosäätänyt Lightroomissa.
Kuva aukeaa täysikokoisena.
Kuvan tekninen laatu on erinomainen ja varsinkin isoilla herkkyyksillä Nikon D7000 on kokeilemistani pikkukennoisista kameroista ehdottomasti paras. Iso 6400 on hyvin käyttökelpoinen ja jopa ISO 12800 toimii pienen kohinaviilauksen jälkeen. Värintoisto alkaa kärsiä ISO 6400:n herkemmällä puolella ja tässä suhteessa ISO 10000 näyttää vielä kohtalaisen hyvältä. Kennon normiherkkyys on ISO 100, jota pidän hyvänä asiana. Tämä taitaakin olla ensimmäinen Nikonin harrastajamalli, jossa perusherkkyys on alle ISO 200.
35 mm f/1.8 metallibajonetilla, f/2.8, 1/100 s. ja ISO 10000.
Kuvan kohinaa olen hienosäätänyt Lightroomissa.
Kuva aukeaa täysikokoisena.
Terävyys ja tarkkuus on sekin erinomainen, mutta tarkka pikselitirkistelijä huomaa, että Canonin 18 Mp pikkukenno tallentaa aavistuksen enemmän yksityiskohtia. Kokonaisuutena Nikon D7000 kuvan tekninen laatu ei jätä paljon toiveita.

Videokamerana D7000 on tällä hetkellä Nikonin paras malli, sillä se tallentaa ainoana täyden reson HD-videota. Videon valotus on täysin käsin säädettävissä, joka on ehdoton edellytys vähänkään vaativamman videotuotannon toteuttamiselle.

Nikon mainostaa, että automaattitarkennus toimii myös videon aikana. No, kyllä se toimiikin, mutta ei niin kuin esim. Sony Alpha 55 kamerassa. Tarkennusta voi käyttää kuvauksen aikana, mutta suurin hyöty tästä on se, että kuvausta ei tarvitse keskeyttää tarkennuksen ajaksi. Tarkennuskohtaan joutuu todennäköisesti tekemään leikkauksen, mutta ainakin ääniraita tallentuu ehjänä, josta voi olla hyötyä.

Videokuvan laatu on hyvä ja esim. niin sanottu rolling shutter ominaisuus on melko vaimea. Ulkoiselle mikrofonille on liitin, mutta äänen tasoja ei voi säätää käsin. Tämä olisi toivelistalla pikaisesti, vaikkapa firmware päivityksellä.

Nikon D7000 on erinomainen kamera, josta en muutaman päivän kokeilun aikana löytänyt isoja moitteita. En tiedä mitä muuta voisi tähän hintaan kameralta vaatia kohtuudella. Lopputulos on kuitenkin aina tekijästä kiinni. Nikon D7000 on hinta - laatusuhteeltaan Nikonin paras malli aivan selvästi, ainakin nyt.

Nikon D7000 vai Nikon D300s? Minä en edes miettisi, ostaisin D7000:n ilman muuta. Minun perusteluni ovat tässä: pienempi koko, parempi kuvan laatu, parempi video, edullisempi hinta.

Nikon D7000 on siis haluttava kamera, mutta muista kuitenkin, että se ei tee sinusta tai minusta parempaa kuvaajaa. Se voi tehdä kuvaamisen mukavammaksi ja ehkä joissakin tapauksissa mahdollistaa paremman teknisen toteutuksen verrattuna nykyiseen ( siihen vanhaan ) kameraan verrattuna, mutta kuvien sisältöön se ei voi vaikuttaa. Sisällön teet sinä tai minä, kamerasta riippumatta.
 
Bloggers Team