Canon G12

Canon toi alkusyksystä markkinoille jälleen uuden G-mallin, jonka järjestysnumero on nyt 12. Uutuus ei loppujen lopuksi eroa edeltäjästään kovin paljoa ja merkittävin ero onkin täyden HD-videon kuvausmahdollisuus.

Rakenteeltaan G12 on tuttua geetä, eli tukeva ja asiallinen. Optinen etsin on edelleen tallella, kuten myös hienosti toimivat kierrettävät säätökiekot kameran päällä ja kääntyvä näyttö. Uutta on kameran etupuolelle, etusormella käännettäväksi on tullut uusi säätökiekko.

Uusi kiekko on ensi alkuun hyvä asia, mutta käytännössä ei kuitenkaan niin merkittävä. Kahdesta säätökiekosta on hyötyä valotuksen käsisäädössä, mutta tämän tapainen kamera ei sovellu hyvin käsisäätöön, vaan on parhaimmillaan P-asennossa. Ai miksi?

No, kuvaajan vaikuttamismahdollisuudet lopputulokseen himenninaukon valinnalla ovat hyvin pienet. Syväterävyys ei pahemmin muutu aukkoa säätämällä, eikä valittavia aukkojakaan ole montaa, varsinkaan zoomin teleasennossa. Valotusaika vaikuttaa tietenkin samalla tavalla kuin muissakin kameroissa, mutta ajan esivalinta-automaattia ja automaattista herkkyyttä käyttämällä pääsee helpommalla, jos jokin tietty suljinaika pitää kuvatessa olla.

Ei kahdesta säätökiekosta haittaakaan ole, mutta käytännön kuvaamisessa tällaisella kameralla ei läheskään niin paljon hyötyä, kuin järjestelmäkameralla.

Laukaisin on äärimmäisen herkkä ja ennenaikaisia laukeamisia sattuu tuon tuosta, joka on noloa. Napissa saisi olla selvempi pykälä etuvedon ja laukaisun välillä.

Oma valikko, My Menu, on turhauttava, koska siihen ei saa laitettua kuin joitakin toimintoja. Esim. kortin alustusta ei sinne saa, eikä paljon muutakaan kuvaamisen kannalta tärkeää. Olisi hienoa, jos omaan valikkoon voisi laittaa minkä tahansa toiminnon.

Kuvan laatu on hyvä ja hyvin käyttökelpoinen aina n. ISO 1000 lukemaan asti, mutta siitä ylöspäin käytettävyys on paljolti makuasia. Objektiivi on erinomainen ja zoomin alue kattaa käytetyimmän polttovälialueen.

Canonin prosessoriteho on kiitettävä ja raakakuvaajakin on melko tyytyväinen kuvausnopeuteen. Aivan peräjälkeen ei raakakuvaus onnistu, mutta huomattavasti nopeammin kuin esim. Nikon P7000:lla. Canon on muutenkin täsmällisen tuntuinen ja vastaa käyttäjälle rivakasti.

G12 ei ole merkittävä uutuus edeltäjäänsä verrattuna, vaikka onkin erinomainen pokkari. Jos videokuvaus hoodeenä on tärkeä ominaisuus, niin sitten kannattaa vaihtaa vanha uuteen, mutta muuten ei. G11 on hyvä kamera ja siitä kirjoittamani vuoden takainen juttu pitää yllä mainittuja asioita lukuunottamatta paikkansa myös G12:n kohdalla.

Canon G12 säilyttää tässä luokassa ykkösasemansa kuvaajan kamerana. Nikon P7000 on hyvä laite sekin, mutta Canonin ripeämpi raakakuvausnopeus ratkaisee pelin näiden kahden välillä.

KORJAUS: G12 video on 1280 x 720 kokoa, mutta siis ei täyden 1920 x 1080 koon HD-videota.
 
Bloggers Team