Nexto, kannettava kuvapankki kokeilussa

Kannettava kuvapankki, eli kovalevyn ja muistikortinlukijan yhdistelmä voi joskus olla hyvä ratkaisu kuvien varmistukseen tien päällä. Ystäväni Sakari Hannula oli tien päällä ja kokeili samalla yhtä kuvapankkia. Alla Saken kokemuksia Nexto kuvapankista.

NEXTO eXtreme ND2700 160 GB kuvapankki

Testasin juuri hankkimaani  NEXTO eXtreme ND2700 -kuvapankkia tekemälläni sotahistoriallisella bussikiertomatkalla, jonka pääkohde oli Hitlerin johtajanpäämaja Sudenpesä entisessä Itä-Preussissa.

NEXTO eXtremeä saa erikokoisilla kovalevyillä 120:stä 640 gigatavuun. Levyn voi myös vaihtaa itse, ja muualla laitetta myydään myös ilman kovalevyä. Suurin mahdollinen tuettu kovalevy on 2 teratavua.

Tilasin laitteen Saksan eBaysta Digitalix24-kauppiaalta. He ovat erikoistuneet kuvapankkeihin, multimediaratkaisuihin ja navigaattoreihin.

Hankkimani laite on varustettu 160 gigan 2,5" eSATA-kovalevyllä, todellinen käytettävä tila siis 149 oikeaa gigatavua, ja se maksoi postikuluineen 208,80 euroa.

Pakkauksessa on ohjekirja (englanniksi, saksaksi ja joksikin kiinaksi), virtälähde, itse laite, pehmustettu laukku vyölenkillä, saksankielinen pikaohje, ruuvimeisseli ja pari koteloon sopivaa vararuuvia, usb -kaapeli tietokoneyhteyttä varten, usb-host -kaapeli esimerkiksi kameran liittämiseksi suoraan laitteeseen sekä eSATA-kaapeli.

Itse laitteessa on päällä pieni näyttö käyttöliittymää varten sekä yksi painike, jota käytetään lyhyillä, pitkillä sekä tuplapainalluksilla. Laitteen yläpäädyssä on kortinlukija CompactFlash (CF) -korteille tyyppiä I ja II mukaanlukien Microdrivet. Oikeassa kyljessä ei ole mitään, ja vasemmassa taasen on neljä yhdessä -kortinlukija SDHC/MMC/MS/xD -korteille. Alapäädyssä taasen ovat liittimet lisävarusteena saatavalle lisäakulle, usb- ja eSATA-kaapeleille ja virtajohdolle sekä upotettu resetointipainike. Laite saa virtaa ja lataa akkua myös usb-kaapelin kautta.

KÄYTTÖ

Näyttö on pieni, ja se on vain käyttöliittymää varten, ei kuvien katseluun. Mielestäni kuvien katselun mahdollistava näyttö on kuvapankeissa aivan turha; se lisää kokoa, painoa sekä erityisesti hintaa, ja on kuitenkin huonompi kuin nykyisten digijärjestelmäkameroiden oma näyttö.

Käyttöliittymä oli oletuksena saksankielinen, eikä ohjekirja mainitse mitään kielen vaihtomahdollisuudesta. Niinpä tuli testattua firmwaren päivitys, joka ei tilannetta muuttanut, mutta oli erittäin helppo suorittaa: täysin tyhjälle, formatoidulle CF-kortille uusi firmware-tiedosto, kortti sisään, ja laite kysyy päivityksen suorittamista.

Valikosta, joka on vain yhteen suuntaan selattava lista - listan lopusta hypätään sen alkuun - löytyi onneksi kielivalinta, ja sain vaihdettua saksasta englantiin. Myös jokin kiinan murre olisi ollut valittavissa.

Näytössä on ylinnä tilarivi, joka kertoo vapaan tilan sekä akun varaustilan, maksimissaan 4 lyhyttä riviä esitettäville tiedoille sekä alimmalla rivillä ainoan toimintanäppäimen käyttövaihtoehdot lyhenteillä kuvattuna tyyliin "S Cpy L Move", jossa S tarkoittaa lyhyttä painallusta ja L pitkää; D olisi tuplapainallus.

Kun laitteeseen laittaa muistikortin, antaa se mahdollisuuden kopioida tai siirtää datat. Siirtämisessä tapahtuu aina myös kopioinnin tarkistus ennen siirrettyjen datojen tuhoamista kortilta.

Jos osa muistikortista on kopioitu jo aiemmin, antaa laite mahdollsuuden kopioida vain muuttunut data. Laite osaa myös ehdottaa kopioinnin tarkistusta, jos vaikkapa juuri kopioidun kortin laittaa uudelleen laitteeseen. Tarkistus voi tällöin olla täydellinen tai vain satunnaisiin näytteisiin perustuva.

Laite osaa haluttaessa formatoida kovalevynsä ja suorittaa itsetestin, mutta myös toimia usb-hostina, jolloin onnistuu paitsi kuvien siirto suoraan kamerasta myös synkronointi ulkoisen usb-kovalevyn kanssa.

Laitteen asetuksista voi säätää automaattisen virrankatkaisun aikamäärää, asettaa kopiointi tai siirto tapahtumaan automaattisesti muistikortin asettamisen jälkeen, ja myös kopioinnin tarkistuksen voi asettaa automaattiseksi.

Laitteella voi myös selata sen kovalevyn hakemistoja ja niissä olevia tiedostoja sekä poistaa näitä.

TOIMINTA KÄYTÄNNÖSSÄ

Kaiken kaikkiaan laitteen käyttö on helppoa, ja laitteen toiminta luotettavaa. Muistikortteina matkallani minulla oli uudet SanDiskin 16 gigatavun Extreme CF-kortit (UDMA 400x, 60 MB/s), ja kyseinen kortti kopioituin laitteeseen n. 9,5 minuutissa, kun dataa kortilla oli n. 14 gigaa (15.836.845.214 tavua, eli 533 Canon 5D Mark II:n raw-kuvaa), ja siirtonopeus oli n. 26,8 MB/s. Kyseisen kopioinnin tarkistus kesti hieman alle 17 minuuttia.

Sama data kopioitui laitteesta valkoiseen Early 2008 2,4 GHz -MacBookkiini usb-liitännällä 8,5 minuutissa siirtonopeudella n. 29,7 MB/s.

Suoraan kamerasta ptp-protokollalla usb-kaapelin välityksellä kuvat kopioituivat Canon 5D Mark II -kamerasta laitteeseen n. 11,5 minuutissa, mikä tarkoittaa siirtopeutena n. 21,9 MB/s.

Vertailuksi SanDisk ImageMate All-In-One USB 2.0 -lukijalla, jolle luvataan CF-korteille jopa 34 MB/s -nopeus, sama data siirtyi kortilta MacBookkiini himpun yli 9 minuutissa siirtonopeuden oltua n. 27,6 MB/s. Vuonna 2007 ostamani Pixo-kuvapankki taasen lukee 4 gigan SanDisk Extreme III (vanhempi 20 MB/s -versio) -CF-kortin sisällön 30 minuutissa, mikä on jo todellista tuskaa. Pixo jäikin nopeasti vaille käyttöä...

Itse olen hyvin tyytyväinen laitteen suorituskykyyn, joka on myös linjassa valmistajan lupauksen kanssa: maksimi 66 MB/s, keskimäärin 25 MB/s.

Laitteen akun sanotaan kestävän 80 GB:n kopioinnin. Itse kopioin n. 44 gigaa, formatoin levyn 5:sti ja tarkistin 30 gigaa kopiointia, jonka jälkeen akkuvarauksen symboli alkoi jo välkkyä. Akun latausaika on pitkä; valmistajan mukaan n. 5 tuntia, mutta oma kokemukseni on n. 4-4,5 tuntia.

Laite, suojalaukku ja virtalähden painavat yhteensä 368 grammaa.

KUVAPANKKI VAI KANNETTAVA TIETOKONE

Kuvapankki sopii tilanteeseen, jossa mukana kulkevan tavaran määrän haluaa minimoida niin painon kuin koonkin suhteen. Oma MacBookkini painaa reilu 2,3 kiloa, sen virtalähde 380 g ja vaikkapa Lacien 160 gigan design Porsche -usb-levy lyhyen usb-kaapelin kera 162 g.

Kuvapankki on myös erinomainen lisä, jos haluaa heti ja nopeasti tehdä varmuuskopion muistikortista paikan päällä. Kuvat voi sitten rauhallisemmassa paikassa - kuten hotellihuoneessa tai toimistolla - kopioida tietokoneelle.

Tällä kuvapankilla ei kuitenkaan voi katsella saatika käsitellä kuvia, joten näihin tarpeisiin tarvitsee matkoillekin kannettavan. Kuvien siirto eteenpäin vaikkapa meilitse tai ftp:llä on myös mahdotonta NEXTO eXtreme ND2700:lla.

Neljän päivän Sudenpesä-reissullani - yllä yksi ehjimmistä ja suurin Sudenpesän bunkkereista, bunkkeri 13 eli Hitlerin asuinbunkkeri (ei siis ole se bunkkeri, missä von Stauffenbergin tekemä salamurhayritys tapahtui) - kopioin kortit kuvapankkiin välittömästi ja annoin laitteen varmistaa heti täysvertauksella kopioinnin onnistuminen. Kuvat katselin kameran näytöllä, ja nettiä sekä sähköpostia käytin ilmaisissa WiFi-hotspoteissa sekä iPod Touchilla että Nokia E52 -kännykällä.

Kuvakooste matkastani löytyy kotisivuiltani. Yllä olevassa kuvassa on Kaunasin keskitysleirin muistomerkki.

Sakari Hannula

 
Bloggers Team