Sekalaisia ajatuksia

Kuva on Meksikosta vuodelta 1989 ja skannasin alkuperäisen dian Plustek 7600 skannerilla. Olen käyttänyt Nikon F3 kameraa ja Nikkor 24 mm f/2 objektiivia.

Ensinnäkin, tulevia juttuja

-Skanneri Plustek Optifilm 7600 kokeilu tulee, kunhan viimeistelen jutun.
-Olen kuvaillut, tai siis valaissut, jonkin aikaa Honlphoto lisälaitteita käyttäen. Pikkusalamoihin sopivat lisäkkeet ovat osoittautuneet mainioiksi apuvälineiksi ja näistä kerron tarkemmin ihan kunnon jutun muodossa.
-Olen päättänyt kokeilla Olympus E-P2 kameran kanssa Panasonicin 20 mm f/1.7 objektiivia ja kerron kokeilun tuloksista, kunhan kuvaan ensin tällä yhdistelmällä.
-Myöhässä oleva salamavalaisun kolmas osa on sekin tulossa. Hyvää kannattaa odottaa.
-Tuossa tärkeimipiä, mutta muutakin on jonossa.

Megapikseleistä

Tarkoitukseni ei ole aloittaa mitään väittelyä tai kiihkoilua pikseleistä, mutta kuulisin mieluusti lukijoideni mielipiteitä pikseleiden määrästä ja tarpeellisuudesta.

Parillakin ulkomaisella saitilla on ollut hiljattain jotakin puhetta pikseleistä ja siksi ajattelin pohtia sitä taas itsekin. Olen melkolailla tyytyväinen omien kameroideni 12 megapikselin kuva-alaan. Tuo määrä riittää oikein hyvin aikakauslehden aukeamalle, vaikka vähän rajattunakin, mutta tiedostojen koko ei riistäydy käsistä.

Enemmät pikselit antavat toki rajausvaraa, mutta toisaalta, jos minun pitää oikein paljon rajata, niin olen ehkä tehnyt jotain väärin jo kuvatessa. Nettiin ja näytöltä katseluun riittää hyvin pari - kolme megapikseliä.

Eihän lisäpikseleistä mitään haittakaan ole varsinaisesti, mutta ainakin kuvat vievät enemmän tilaa ja isot pikselit ovat herkempiä valolle kuin pienet.

Jotkut kuvatoimistot, varsinkin ulkomailla haluavat tietyn kokoisen kuvan ja silloin tietysti kamerasta pitää löytyä tarpeeksi kuvapisteitä.

Siis, mikä on sinun pikselitarpeesi?

Hyvä vinkki matkalle

Tämä on tosi yksinkertainen, mutta ehkä kaikki eivät ole tätä oivaltaneet. Nykyajan digikuvaajalla on matkalla mukana ties mitä sähköllä toimivia laitteita ja latureita. Nuo laitteet tarvitsevat sähkönsä jostakin, yleensä seinässä olevasta pistorasiasta. Matkoilla ollaan yleensä hotellissa ja siellä on aina liian vähän pistorasioita.

Ota siis matkalle mukaan haaroittimella varustettu jatkojohto, jonka toisessa päässä on paikka ainakin kuudelle sähkölaitteelle. Näin saat virtaa kaikille mukanasi oleville värkeille. Jos olet sellaisessa maassa, jossa tarvitaan adapteri, niin näin selviät yhdellä adapterilla.

Tein eräässä vaiheessa kuvaajanuraani kuvausmatkoja Englantiin niin usein, että kyhäsin pari haaroittimella varustettua jatkojohtoa, joissa on seinään työnnettävässä päässä englantilainen pistoke. Nämä johdot olivat käteviä, kun valoille piti saada sähköä. Ei tarvinnut olla adaptereita matkassa ollenkaan.
 
Bloggers Team