Plustek 7600i AI skanneri kokeilussa

Skanneri oli monelle valokuvaajalle tärkeä väline 1990-luvulla ja vielä tämän vuosituhannen alussakin, kun digitaaliakamerat eivät vielä olleet hinta - laatusuhteeltaan järkeviä jokapäiväiseen käyttöön. Minäkin skannasin kuvani, jotta saatoin tehdä niihin säätöjä Photoshopilla ennen kuin toimitin kuvat asiakkaalle.

Muistan hyvin, kun ostin uuden tasoskannerin, joka maksoi 17000 markkaa, eli yli 3000 euroa. Skannerissa oli diakansi, joten pystyin skannaamaan paperivedoksia sekä dioja, mutta vain kinoa isompia, koska pieni kinodia oli liikaa, vai pitäisikö sanoa liian vähän skannerille. Kuvasin pääasiassa 6 x 7 cm kokoa, joten ongelma ei ollut paha.

Nykyään skannerit ovat edullisia ja parempia kuin 10 vuotta sitten, mutta toisaalta skannerin tarvekin on vähentynyt. Näinä päivinä kuvaaja haluaa skannerin yleensä siksi, että vanhojen valokuvien muodon muuttaminen analogisesta digitaaliseksi kiinnostaa.

Kokeilin Plustek OptikFilm 7600 i AI skanneria, joka on paperilla varsin houkuttelevan näköinen laite. Hintaa on noin 460 euroa, mutta ominaisuuksia sitäkin enemmän. Plustekillä on 330 euron hintainen 7600 SE malli, jossa on sama rauta, mutta skannausohjelmisto on yksinkertaisempi kuin kalliimmassa mallissa. Samaa sarjaa on vielä 235 euron 7400 malli, josta puuttuu kahden mainitun kalliimman mallin rautapohjainen naarmujen poisto, mutta muuten ominaisuudet ovat samat.

Skannerin mukana tuleva Silver Fast 6.6 Ai Studio skannausohjelma on erittäin monipuolinen, mutta samalla myös hieman vaikeakäyttöinen. Lukuisat ominaisuudet tekevät softan oppimiskynnyksen korkeaksi, mutta opettelu palkitaan korkealuokkaisella skannausjäljellä.

Kokeilin myös VueScan ohjelmaa, jolla skanneri toimii hyvin. Naarmujen poisto ei VueScanilla onnistu, mutta skannaminen on helpompaa kuin Silver Fastilla.

Rautapohjainen infrapunavalolla toimiva naarmujen ja pölyn poisto toimii hyvin, mutta hidastaa skannausta. Kunnollinen skannattavan originaalin puhdistus ennen skannausta on tärkeää. Yllä olevassa kuvassa mallin otsassa oleva törky lähti skannerilla hyvin pois. Kuvaparin hieman erilainen sävyala johtuu siitä, että toinen on skannattu VueScanilla. Roskien poisto ei vaikuta sävyihin.

Plustek tarjoaa tarkkuutta aina 7200 ppi asti, mutta käytännössä puolet tuosta riittää tavalliselle filmille kuvattuihin kuviin. 7200 tarkkuudella kuvan pitkä sivu on yli 10000 pikseliä, eikä informaation määrä juuri kasva verrattuna 3600 ppi tarkkuuteen, joka tekee vajaan 17 megapikselin kuvan. Esimerkkikuvassa on lievä magenta virhe, joka johtuu skannerikuskin ammattitaidottomuudesta.

Saattaa olla, että erittäin hitaille filmeille kuvatuissa kuvissa on niin paljon infoa, että 7200 tarkkuudesta on oikeasti hyötyä. Tarkoitan lähinnä joitakin superhienorakeisia mustavalkofilmejä.

Paras skannaustulos syntyy negoista, mutta oikein valotetut diatkin lukeutuvat hyvin. Alivalotetut tai tummasävyiset diat sen sijaan ovat hiukan hankalia Plustekille. Diafilmi on tummista kohdistaan niin tiheää, että se on perinteisesti ollut vaikea lukemisen aihe edullisille skannereille. Kokonaisuutena skannerin suorituskyky on erittäin hyvä ja parempi kuin osasin etukäteen odottaa.

Skannerin kanssa tulee pitimet kehystetyille dioille ja negaliuskoille. Pidintä pitää siirtää käsin ja toisinaan haluttu ruutu ei osu aivan kohdalleen ja kuvan toisesta reunasta saattaa jäädä suikale pois. Käsikäyttöinen siirtomekanismi yksinkertaistaa laitetta verrattuna moottoroituun siirtoon, joka on hyvä asia. On yksi hajoava kohta vähemmän.

Skannaminen on hidasta ja työlästä, mutta oikotietä ei juuri ole, ellei sitten teetä työtä jollain toisella. Vanhojen kuvien digitoiminen, ja miksei uusienkin filmikuvien, on kuitenkin kiinnostavaa. Minulla ei ole diaprojektoria, joten diojen katselu jää vähäiseksi, eikä negoja huvita juuri tiirailla. Skannerilla niin diat kuin negatkin saavat tavallaan uuden elämän.

 Plustek 7600 skanneri on hintaansa nähden hyvä laite, mutta kannattaa miettiä mikä ohjelmisto olisi sopiva itse kullekin, sillä ohjelmisto vaikuttaa hintaan huomattavasti.

Kaikki tässä olevat esimerkit mustavalkoista lukuunottamatta on skannattu dioista.
 
Bloggers Team