Kehitystä taaksepäin?


Olen monesti kehunut Adobe Lightroom-ohjelmaa, koska pidän sitä erittäin hyvänä työkaluna arkistointiin ja RAW-työnkulkuun. Yksi asia on kuitenkin ohjelman uusimmassa versiossa jo pidempään ärsyttänyt ja ihmetyttänytkin.

Recovery-säädin on monesti hyödyllinen, kun haluan pelastaa puhkipalaneita huippuvaloja tai haluan muuten vaan tuoda vaaleita sävyjä hieman alaspäin sävyasteikolla. Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, kun tietynlaisessa valossa kuvattuihin kuviin käytän recovery-säädintä, niin kuvan sävy muuttuu samalla. Tämä ilmiö tapahtuu, kun kuvaus on tehty keino- tai loisteputken valossa. Punaisen ja keltaisen sävyt näyttäisivät olevan alttiina toisinaan myös päivänvalossa.

Muistelin, että en ole aikaisemmin Lightroomin käyttöhistoriani aikana törmännyt moiseen ongelmaan ja otin esille ohjelman version 1.4.1. Tein samat säädöt erääseen kuvaan LR:n uusimmassa 2.3 versiossa ja vanhassa 1.4.1 versiossa. No hittolainen, vanha versiohan tekee parempaa jälkeä! 

Etsin pikaisesti Lightroomfoorumilta ja löysinkin pari asiaan liittyvää ketjua, mutta mitään isompaa keskustelua aiheesta ei ole ollut. Tämä ominaisuus vaikeuttaa työskentelyä ja toivottavasti siihen tulee korjaus seuraavissa päivityksissä. Varsinkin kun näyttää siltä, että vanhempi versio jo osasi homman.
 
Bloggers Team