Pieni ja ketterä







Kirjoitin täällä blogissa muutama päivä sitten, että Olympus E-620 on parasta, mitä olen tältä merkiltä nähnyt pitkään aikaan. Tämä pitää paikkansa, edelleen. Paremmuus tai hyvyys tulee pienestä koosta yhdistettynä monipuolisiin ominaisuuksiin. Mitään aivan erityistä tähän kameraan ei liity.

Olympuksen 4/3 systeemin etu muihin järjestelmäkameroihin nähden, ainoa etu, on mielestäni mahdollisuus tehdä pieni kamera. Olympukset ovat hyviä kameroita siinä kun muutkin, mutta pienestä kennosta ei ole muuta hyötyä kuin tuo edellämainittu.

Olympus E-620 ei ole erityisen pieni, mutta pieni kuitenkin, ainakin minun mitallani mitattuna. Kuvan laatu on käytännössä aivan samalla tasolla kuin aiemmin tänä keväänä kokeilemassani E-30 mallissa ja valintani näistä kahdesta olisi puolen sekunnin harkinnan jälkeen E-620.

E-620 on hyvin varusteltu kamera suhteellisen pienessä koossa. Ominaisuuksiin kuuluvat myös taidesuodattimet, joista kirjoitin jo E-30 kameran yhteydessä. Näitä on hauska kokeilla, mutta toivon totisesti, että ne eivät ole kameran hankintaperuste.

Lisävarusteena saa pystykuvauskahvan, johon mahtuu kaksi akkua. Kahva on mielestäni turha laite, koska se kasvattaa kameran kokoa. Lisäakun voi ottaa vaikka taskuun tai kameralaukkuun mukaan, jos haluaa. Yhdellä latauksella laukoo aina vähintään päivän, paitsi ehkä kovalla pakkasella.

Pystykahva tosin tuo nostalgisia tunteita, sillä kamera kahvalla varustettuna muistuttaa olemukseltaan hienosti entisajan filmikameraa virittimellä höystettynä. Monet pitävät näistä kahvoista, mutta ne eivät ole minua varten. Omat Nikon D700 kameranikin ovat ilman lisäkahvoja.

Käytössä Olympus E-620 on miellyttävä. Käyttöliittymä on tuttua Olympusta ja tärkeimmät asetukset on vaivaton tehdä näytön pikavalikoilla. Tarkennuspisteitä on seitsemän kappaletta ja tarkennus toimii melko hyvin, mutta voisi hämärässä olla vikkelämpikin. 

Laajakulmazoomilla tarkennus hapuili myös päivällä joissakin tilanteissa ja esim. pilviselle taivaalle suunnattuna ei ajoittain tahtonut löytää kiintopistettä. Samaisesta kohteesta Nikon selvisi ilman tuskaa. Tarkennuksen toimivuus on Olympuksessa ensiarvoisen tärkeässä asemassa, koska käsin tarkentaminen etsimestä on miltei mahdotonta varsinkin laajakulmalla.

Kuvan laatu on hyvää nykytasoa ja pientä moittimista löytyy ainoastaan kohinasta korkeilla herkkyyksillä. Olympuksen herkkyys on parantunut vuosien mittaan, mutta tässäkään kohtaa pieni kenno ei ainakaan auta. Alle 1600 herkkyydellä kuvan laatu on kuitenkin hyvä, joten mitään erityistä huolta ei tässä suhteessa ole. Jotkut kilpailijat ovat vain hieman parempia tässä suhteessa.

Live view toimii mainiosti ja kääntyvä näyttö tekee tästä ominaisuudesta hyvin käyttökelpoisen. Tarkennuskin toimii kohtalaisesti, jos kohde ei liiku. 

Kokonaisuutena E-620 on miellyttävä laite, joka pienen kokonsa ansiosta sopii hyvin vaikkapa reissuun mukaan.

Kauppiaalle pitää pulittaa vajaat 600 euroa päästäkseen E-620 rungon omistajaksi. Jos latoo tiskiin satasen lisää, niin saa mukaan 14 - 42 mm kittizoomin. 

Zuiko Digital 25 mm f/2.8

Tämä hämmentävän pieni objektiivi on ihan pakollinen hankinta jokaiselle Olympuksen omistajalle. Optisesti lasi on hyvä ja sopii oikein hyvin henkilökuvaukseen sekä tilanteisiin sisätiloissa. 

Kromaattisia aberraatioita näkyy kuvassa jonkin verran, mutta onneksi niiden poisto ei ole iso homma kuvankäsittelyllä. Muita heikkouksia optisesta suorituskyvystä ei löydy, sillä terävyys on hyvällä tasolla heti täydellä aukolla. Himmentäminen ei juuri paranna terävyyttä, mutta lisää toki syväterävyysaluetta.

Linssinsuojus on retrohenkinen, laadukkaan tuntuinen ja metallinen, mutta käytännössä kelvoton. En tiedä onko suunnittelu tehty sakehuuruissa vai mistä on kyse, mutta kierteellä kiinnittyvä läpyskä on käytössä todella hankala perinteiseen pikakiinnittyvään suojaan verrattuna.

Mekaaninen rakenne objektiivissa on muovinen, mutta silti tukeva ja laadukkaan oloinen, kuten Olympuksen objektiiveissa yleensäkin.

Hyvä optiikka siis ja hankinnan arvoinen. Seuraavaan versioon voisi toivoa aukon verran lisää valovoimaa, sillä sellaisesta on puutetta Olympuksen järjestelmässä.

Hintaa pannukakulla on vajaat 250 euroa ostopaikasta riippuen. Parilla sadalla hinta - laatusuhde olisi erinomainen, mutta näin se on kohtalainen. Silti suositeltava optiikka.

Zuiko Digital 9 - 18 mm f/4 - 5.6

Tämäkin objektiivi on ehdoton hankinta. Pienikokoinen laajakulmazoomi, jossa kuvanlaadusta ei löydy pahempaa moitittavaa. 

Tämä on ainoa kohtuuhintainen laajakulmazoomi Olympukseen, joten valinnanvaraa ei oikeastaan ole, jos tämä polttovälialue kiinnostaa. Onneksi ainoa valinta ei ole huono. 

Terävyys on parhaimmillaan täydellä aukolla ja himmetäminen vaikuttaa oikeastaan vain syväterävyyteen. Aivan pieniä aukkoja, alle f/11, ei kannata käyttää kuin pakkotilanteessa, sillä valon taipuminen huonontaa kuvaa. 

Tynnyrivääristymää tulee laajakulmapäässä hieman ja se näkyy arkkitehtuuria kuvatessa, mutta ei häiritse muuten. Vääristymät on kaikkiaan hyvin korjattu.

Kromaatisia aberraatioita näkyy tämänkin objektiivin kuvissa, mutta myös tässä tapauksessa virheet on melko vaivaton poistaa jälkeenpäin. 

Tähän objektiiviin ja miksei muihinkin, joista se puuttuu, toivoisi jonkinlaista etäisyysasteikkoa käsitarkennusta varten. Varsinkin, kun tällaisessa laajakulmassa syväterävyysalue on laaja, olisi automaattitarkennuksen epäonnistuessa kätevää kääntää etäisyys käsin asteikon perusteella.

Valovoima on heikonlainen, mutta toisaalta juuri se mahdollistaa kompaktin rakenteen. Sisäkuvauksissa herkkyydet nousevat käsivarakuvauksessa ihan pakostakin korkeiksi, mutta onneksi objektiivi on parhaimmillaan täydellä aukolla.

Kameran yhdysrakenteista salamaa ei kannata käyttää tämän objektiivin kanssa, koska kuvan alareunaan tulee objektiivin varjo.

Mekaaninen rakenne on tässäkin samaa sarjaa 25 millisen kanssa, eli siis varsin kelvollinen.

Hintaa laajiksella on vajaat 600 euroa, joka on mielestäni sangen kohtuullista.

Olympus E-620 ja nämä kaksi kokeiltua objektiivia olisivat oiva paketti matkalla mukana. Noilla hoitaisi lähes kaiken tarvittavan. Mukaan voisi vielä ottaa niin halutessaan jonkin hieman pidemmän polttovälin.

Yllä olevista esimerkkikuvista kaksi ylintä on kuvattu 25 millisellä täydellä aukolla ja kolme alinta laajakulmazoomilla polttovälillä 9 mm. Autokuvassa aukko oli f/22 ja kahdessa muussa f/5.6. Tuotekuvat on kuvattu Nikonilla.







 
Bloggers Team