Kuha-annos keittiömestari Markus Rautalan tapaan

Tänään ilmestyneessä Talouselämä lehden numerossa on kuvaamani kuha-annos. Kuva liittyy isoon reportaasiin kuhasta, sen kalastuksesta, viljelystä jne. Reportaasin on kuvannut lehden oma kuvaaja Timo Pylvänäinen, mutta ruoka-annoksen kuvaamiseen pyysivät minut.

Ruokakuvat eivät ole ihan parhainta osaamisaluettani, mutta olen niitäkin vuosien varrella tehnyt. Viimeksi hapankorppuhampurilaisen, joka tuli niin ikään Talouselämään.

Kuvattavat ruoka-annokset tehdään yleensä hieman eri tavalla kuin syötäväksi tarkoitetut, mutta tämä kuha oli ihan oikeasti valmistettu ja kuvauksen jälkeen apulaiseni Saken kanssa annoimme keittömestari Markus Rautalalle kehuja annoksen aromeista. Hyvää oli, voimme molemmat suositella. Markus jopa valmisti toisen annoksen meille syötäväksi siltä varalta, että ensimmäinen jäähtyi liiaksi kuvauksen aikana.

Kuvan tein ravintola Fishmarketin tyhjässä ravintolasalissa, jossa teimme pieniä uudelleenjärjestelyjä tilapästä studiota varten. Kuvan sommittelu on tuollainen siksi, että alaosaan piti jäädä tila reseptille ja valmistusohjeille. Alla olevasta kuvasta näkee lopputuloksen, joka toimii ja näyttää hieman erilaiselta verrattuna yllä olevaan kuvaan ilman tekstiä.
Tällaisia kuvatessa pitää osata hahmottaa valmis lehden sivu, koska tässäkin tapauksessa pelkkä kuva on aika tyhjän näköinen. Joskus kuvaustilanteessa kun tarkastelee oudosti sommiteltua kuvaa, niin pitää oikein itselleen tolkuttaa, että kyllä se sitten valmiina painettuna näyttää ihan hyvältä. Minulla on annoksesta sellainenkin kuva, joka toimii yksinään, mutta haluan tässä näyttää miten tämä lehden kuva on tehty.

Kuvasin Nikon D700 kameralla ja 24 - 70 mm zoomilla aukolla f/4, jotta syväterävyys olisi pieni. Pöydän etualan piti jäädä riittävän epäteräväksi, jotta tekstin voisi laittaa kuvan päälle. Muutenkin halusin kuvasta valoisan ja selkeän tuntuisen. Olen kuvauksen jälkeen nostanut kuvan kontrastia ja keskisävyjä, mutta muuta käsittelyä en ole tehnyt.

Valaisin tuttuun tapaan kahdella Nikon SB-900 salamalla, joissa oli Photoflex sateenvarjot. Pienemmällä 76 cm varjolla varustettu valo oli päävalona vasemmalta ja isolla 114 cm varjolla tasoitin oikealta ( alla olevassa kuvassa oikea ja vasen toisin päin ). Valotusaika oli 1/200 ja herkkys ISO 200. En halunnut vallitsevaa valoa mukaan kuvaan, mutta onneksi salissa oli sen verran hämärää, että ongelmaa ei tästä syntynyt. En valitettavasti taaskaan muista salamoiden tehoja, mutta päävalo oli ainakin 2 - 3 aukkoa tasoitusta korkeammalla teholla. Työskentelin ripeästi, koska pelkäsin, että annos menee huonon näköiseksi, jos se seisoo lautasella liian kauan.

Tällä kertaa en jaksanut piirtää kaavioita, koska Sakke dokumentoi valojen ja muiden kuvaukseen liittyvien tekijöiden paikat. Sakella on muuten vasta hankittu Canon 28 mm f/1.8, johon hän on suorastaan ihastunut ja on luvannut kirjoittaa kakkulasta blogiini.
 
Bloggers Team