Polarisaatiosuodatin

Monille suodattimille on käyttöä vielä näin digiaikanakin, vaikka kuvien muokkaaminen ja säätäminen on suosittua. Polarisaatiosuodatin on yksi hyvä suodatin, jonka vaikutusta on vaikea ja jopa mahdoton järjellisellä vaivalla jäljitellä kuvankäsitelyohjelmalla.

Polarisaatiosuodatinta kiertämällä objektiivin edessä vaikutetaan siihen minkä suuntaiset valoaallot pääsevät kameran kennolle. Tavallisimpia käyttökohteita on maisemakuvaus, jossa polarisaatiosuodattimella sinistä taivasta voi tummentaa. Ikkunoisssa olevia sekä muitakin heijastuksia voi myös vähentää polarisaatiosuodattimella ja puiden lehtiä tummentaa.

En käytä polarisaatiosuodatinta kovin usein, mutta on tilanteita, joissa p-suodatin on korvaamaton. P-suodatin on melko tumma ja vähentää kameran kennolle pääsevää valoa n. 2/3 - 2 aukkoa ilman suodatinta kuvaamiseen verrattuna. P-suodattimen asento vaikuttaa valon läpäisyyn.

Ohessa muutama kuvapari, joissa vasen kuva on ilman ja oikea kuva p-suodattimen kanssa kuvattu. Kameraan heijastuvan valon kulma vaikuttaa p-suodattimen tehoon, kuten ikkunaesimerkistä näkyy. Tässä suodattimen vaikutus ei ole dramaattinen, vaikkakin selvästi nähtävissä. Kuvasin Nikkor 24 - 70 mm zoomilla 24 mm asennossa ja laitoin p-suodattimen kirkkaan suojasuodattimen päälle, joka näkyy kuvien nurkissa tummenemisena.
 
Bloggers Team