Tamron 70 - 200 mm toisen kerran






Olen kirjoittanut tästä objektiivista jo aikaisemmin, mutta minulla on ollut jonkin aikaa käytössäni eri yksilö kuin se, josta aiemmin kirjoitin. Edellisessä jutussani ihmettelin, että perustuuko objektiivin tarkennus tietyissä olosuhteissa enemmän arvaukseen kuin nykyteknologiaan.

Tämä nyt kokeilemani kappale toimii huomattavasti paremmin kuin ensimmäinen. Tarkennus on hyvinkin tarkka ja luotettava lähietäisyyksillä, eli noin alle 10 metriä. Kaukaisempiin kohteisiin tarkennus ei ole aivan yhtä luotettava, mutta kuitenkin aivan eri maailmasta kuin aikaisemman kokeilukappaleeni.

Muuten kaikki edellisessä jutussa kirjoittamani pitää edelleen paikkansa. Tamron on optisesti hyvälaatuinen ja myös mekaanisesti aivan kelpolailla kokoon laitettu. Mukana tuleva vastavalosuoja on riittävän pitkä ja suojaa kannattaa myös pitää paikallaan kuvatessa. Ei sillä, että Tamron olisi jotenkin yliherkkä vastavalolle, mutta kaikki objektiivit, joissa on iso etulinssi tuppaavat kärsimään vastavalosta.

Yhteenvetona voisi sanoa, että sitä saa mistä maksaa. Tamronin pahin heikkous on tarkennuksen lievä epäluotettavuus kaukana oleviin kohteisiin. Tamronin kanssa kyllä pärjää, mutta tarkennuksen kanssa pitää olla tarkkana ja tiedostaa tämä ominaisuus.

Pitkällä esim. 200 mm polttovälillä kuvatessa syväterävyys voi olla erittäin pieni suhteellisen kaukaisessakin kohteessa aukolla f/2.8, joten kannattaa ensin varmistua omasta kuvaustekniikasta ennen kuin syyttää objektiivia.

Toisaalta taas optinen suorituskyky on hyvällä mallilla hintaan nähden ja siksi valinta ja ostopäätöksen teko ei ole välttämättä helppo.

Nikonkuvaajalla valinta on melko selvä, Tamron maksaa esim. TopShotissa 797 euroa ja Nikkor 70 - 200 f/2.8 VR 2367 euroa. Nikkorissa on kuvanvakaaja, mutta harrastajalle hinta on kova. Ammattilainen valitsee Nikkorin, mutta harrastaja päätynee Tamroniin.

Canonkuvaaja on pahemman valinnan edessä. Samassa kaupassa Canon 70 - 200 mm f/2.8 ilman vakaajaa maksaa 1367 euroa, joka on miltei kaksi kertaa Tamronin hinta, mutta silti monen harrastajankin tavoitettavissa. Vakaajamalli Canonista onkin jo yli 2000 euroa ja siis ammattiluokkaa. Kiintoisa vaihtoehto sen sijaan on Canon 70 - 200 mm f/4 ilman vakaajaa hintaan 697 euroa. Viimeksi mainittu on optisesti erinomainen, pienikokoinen ja tarkennuksen kanssa tuskin tulee isompia ongelmia.

Ei muuta kuin pähkäilemään.

Yllä muutama kuva Tamronilla ja Nikon D3x kameralla kuvattuna. Alin kuva on täysikokoinen osarajaus toiseksi alimmasta kuvasta 200 mm polttovälillä täydellä aukolla f/2.8. Kuten näkyy Tamron on parhaimmillaan erittäin hyvä, sillä D3x ei anna anteeksi huonoa objektiivia. Kuva on raakafileestä Lightroomilla vedostettu ja terävöitys oli oletusarvoissa. Suljinaika oli 1/250 s. ja ISO 360.



 
Bloggers Team