Olen jo edellisissä jutuissa vihjannut, että D5000 on mielestäni hyvä kamera, mutta tässä tulee vielä hieman lisää perusteita tuolle lausumalleni.
Ergonomia
Nikonin järjestelmäkamerat ovat monen mielestä helppokäyttöisiä ja käteensopivia, eikä D5000 tee poikkeusta tästä linjasta huonoon suntaan. D5000 on suhteellisen pieni kamera, vain hieman isompi kuin D40, mutta istuu käteen hienosti. Oikeassa päädyssä oleva kahvauloke on juuri sopivan kokoinen ja koje pysyy hyvin hyppysissä.
Nappuloita ei ole kovin montaa, joka on sekä hyvä että huono. Hyvää on tietty selkeys käytössä, kun painikkeita ei ole liikaa, mutta huonoa taas, että joitakin toimintoja joutuu etsimään valikoista.
Pyöritettäviä valitakiekkoja on vain yksi, jota Nikonin tapaan liikutellaan peukalolla. Tällainen ratkaisu on yleinen edullisemmissa kameroissa eikä siinä ole kuin yksi vika: valotuksen käsisäädön käyttely on hieman ankeaa. Kuvasin itsekin lähes kaikki kuvani aukon esivalintaa käyttäen juuri tästä syystä.
Kääntyvä näyttö on tässä mallissa Nikonin ensimmäinen järjestelmäkamerassa ja ainakin minä pidin alareunastaan saranoidusta näytöstä. Kuvatessani en katso jokaisen ruudun jälkeen näyttöä ja siksi pidin näytön sisäänpäin käännettynä muuten kuin videota kuvatessa. Kun sitten halusin katsoa kuvia, niin näyttö oli tosi kätevä kääntää esiin. Kätevämpi kuin sivusta saranoitu. Jalustalta kuvatessa Nikonin saranointikohta voi aiheuttaa joitakin ongelmia, mutta koska ainakin minä kuvaan lähes kaikki kuvani käsivaralta, niin asialla ei ole merkitystä minulle.
Käytössä
Kuvatessa D5000 tuntuu nopealta ja vastaa hyvin kuvaajan toiveisiin. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti 11 tarkennuspisteen voimalla. Sarjakuvausnopeus on 4 kuvaa sekunnissa, joka on varmasti riittävä ja puskuriin mahtuu joko 63-jpg tai 11 RAW-kuvaa. Nikon kirjoittaa kortille melkoisen rivakasti, joten kuvaajan ei tarvitse odotella kameraa.
Live view on joissakin tilanteissa miltei korvaamaton ominaisuus, mutta tarkennus ei ole järin ripeä. Paikallaan oleva kohde, kuten maisema ei ole ongelma, mutta liikkuvaan kohteeseen on aivan turha yrittää tarkentaa. Näin on tosin ollut kaikissa kokeilemissani kameroissa, joissa on live view.
Etsinkuva on hyvä tämän luokan kameraan, mutta siltikin pieni ja esim. tarkentaminen tai tarkennuksen varmistaminen on hankalaa etsimestä katsomalla. Pieni etsinkuva onkin yksi pikkukennoisten kameroiden pahimmista huonoista puolista. Nikon D5000 etsimeen voi niin halutessaan saada näkyviin sommittelua helpottavat ohuet viivat, jotka minulla olivat päällä kaiken aikaa.
Valotus toimii luotettavasti ja automaatilla tulee miltei kaikissa tilanteissa hyvää jälkeä. Kokeilemani kamera tosin teki n. puoli aukkoa tummempaa jälkeä kuin oma D700 kamerani, vaikka molemmissa kameroissa oli täysin samat asetukset. Kyse ei ollut valotusmittarista, vaan aivan kuin D5000:n herkkyys olisi ollut erilainen kuin D700:n. Tämä ei häirinnyt kuvaamistani mitenkään, mutta huomasin seikan, kun kuvasin samaa aihetta kahdella eri kameralla. Kyseessä lienee yksilövika, koska ainakaan Dpreview ei tuoreessa testissään mainitse asiasta mitään.
Kuvan laatu
Kuvan laatu on erinomainen ja riittää kaikkeen mitä tällaisella kameralla on tarkoitus kuvata. Hyvissä olosuhteissa hyvällä objektivilla varustettuna D5000:lla on mahdollista kuvata teknisessä mielessä kuvia, joita on tosi vaikea tai mahdoton erottaa esim. Nikon D700:lla kuvatuista. Korkeilla herkkyyksillä D700:n iso kenno toimii paremmin ja silloin ero näiden kahden välillä on selvä. No, onhan eroa hinnassakin hieman.
RAW-kuvissa on melko hyvä työvara ja esim. ylivalotusta voi pelastaa lähes parin aukon verran. Parasta on tietenkin valottaa oikein, mutta jos kohteessa on suuria kontrasteja, niin silloin isosta valotusvarasta on hyötyä.
Kokeilemani kittiobjektiivi, Nikkor 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6 DX VR, on hyvälaatuinen optisesti, mutta D5000 ansaitsee mielestäni vielä parempaa optiikkaa nokallensa. Edullinen ja hyvä ratkaisu on vaikkapa Nikkor 35 mm f/1.8 DX, jota suosittelen minkä tahansa kittikakkulan rinnalle.
Video
Muodin mukaisesti D5000:lla voi kuvata valokuvien lisäksi videoita. Videokuvan laatu ei ole yhtä hyvä kuin esim. Canon 5D mk2:lla, mutta ei huonokaan. Videokuvauksen mahdollisuus on hyvä lisä, vaikka en itse ole siitä mitenkään haltioissani.
Parhaimmillaan videokuva on hyvin elokuvamaisen näköistä, koska syväterävyyden käyttö ilmaisukeinona pääsee oikeuksiinsa aivan eri tavalla kuin tavallisella videokameralla.
Toisaalta taas käyttömukavuus ei yllä videokameran tasolle, koska esim. tarkennus ei toimi kuvatessa muuten kuin käsin. Kuten sanottu tämä ominaisuus on hyvä bonus.
Suositus
Nikon D5000 on hyvä kamera, jota voin suositella vilpittömästi. Mitään erikoisen huonoa tai käytössä ärsyttävää en huomannut. Tämä kamera ansaitsee hyvän objektiivin parikseen, sillä vain sellaisella kuvanlaadusta saa kaikki irti. Jos kuvista ei tule hyviä, niin vika on taatusti kuvaajassa.
Yllä muutama kuvapari, jotka kuvasin Bodössä matkalla Lofooteilta takaisin kotiin. Minulla oli pari tuntia aikaa lentoa odotellessa ja kävelin laitakaupungilla Nikonin kanssa. Kaikki kuvat on kuvattu yllä mainitulla kittiobjektiivilla.
Alin kuvapari on vertailu D5000 ja D700 välillä. Rajaukset ovat kuvan keskeltä. Kuvasin raakana, avasin kuvat Adobe Lightroomiin oletusasetuksilla, säädin molempiin kuviin saman värilämpötilan ja tallensin jpg:nä. Kuvat on kuvattu aivan peräkkäin. Jos D5000 kuvaa säädetään hieman kirkkaammaksi, niin ero näiden kahden välillä on melko pieni.