Satasen objektiivi







Kuvaaja, jolla on sadan euron budjetti objektiivin ostoon ei voi olla kovin valikoiva. Uusia ei tuolla hinnalla ole tarjolla kuin pari ja loittorenkaatkin maksavat enemmän vaikka niissä ei yhtään linssiä. Käytettynä sen sijaan saattaa satasella tehdä jopa löytöjä. 

Ostin käytetyn Nikkor 28 mm f/2.8 Ai objektiivin, joka on käsittääkseni peräisin 70-luvun lopulta. Maksoin kakkulasta tasan sata euroa ja sillä hinnalla sain kohtuullisen siistin yksilön. Muovia ei tästä objektiivista löydy ja kaikki toiminnot ovat todella täsmällisiä, paitsi tarkennus, joka on vuosien käytön jälkeen hieman löystynyt. Klappia ei ole missään kohdassa eikä helinöitä kuulu, mutta ajan patina näkyy juuri sopivasti.

Montakohan nykyajan muoviobjektiivia on käytössä vielä vuonna 2039? Veikkaan, että ei kovin montaa, mutta ostamani käytetty, tällä hetkellä n. 30-vuotias, Nikkor saattaa hyvinkin pelittää vielä ainakin toiset 30 vuotta. Nikonin klassikko-objektiivit on ihan oikeasti tehty kestämään kunnon käyttöä ainakin yhtä kauan kuin kuvaajakin.

En ole koskaan aikaisemmin omistanut 28 mm kiinteäpolttovälistä objektiivia, mutta olen lukenut, että optiselta suorituskyvyltään 28 milliset Nikkorit ovat aivan käyttökelpoisia. Nyt, kun olen uudella käytetylläni kuvaillut, niin olen itsekin sitä mieltä, että varsin käyttökelpoinen laite.

Terävyys sekä kontrasti ovat erinomaiset jo täydellä aukolla ja ainoastaan kuvan äärimmäiset nurkat ovat joissain tilanteissa pehmeät, joka johtuu siitä, että terävyystaso ei ole suora. Ylinnä olevasta kuvasta näkee terävyystason kuperuuden hyvin. Hevosen pää on terävä, mutta myös aita on terävä kuvan alanurkissa. Kuva on otettu aukolla 2.8. 

Suorituskyky paranee luonnollisesti himmentämällä ja aukolle 8 mennessä kuvan nurkatkin ovat terävät. Vastavaloakin klassikko sietää kelpolailla ja kromaattiset aberratiot ovat lieviä sekä sellaista lajia, joka on helppo korjata kuvankäsittelyllä.

Huonoa sanottavaa ei juuri ole. Objektiivi ei toimi täysautomaattivalotuksen kanssa ja tarkennukseen pitää käyttää sormilihaksia, mutta kumpikaan ei haittaa minua. Satanen ei ole paljon hyvästä objektiivista ja hinta kohtaa laadun tässä lähes täydellisesti. Pieni koko on myös hyvä ominaisuus.

Käytettyjen markkinoilla tavaran saatavuus vaihtelee ja niin tekee hintakin, mutta tällaisia objektiiveja on hyvin saatavilla ainakin ulkomailta. Ebayta seuraamalla varmasti löytää sopivia yksilöitä niin hinnaltaan kuin kunnoltaankin.

Objektiivin uudempi Ais-versio on kuulemma vieläkin parempi suorituskyvyltään, joten sitäkin voinee suositella tässä kokeillun Ai-version ohella.

Yllä muutama otos klassikolla sekä tuotekuva itse laitteesta. Kuvia on vedostettu Lightroomissa eivätkä värit ja sävyt ole suoraan kamerasta.
 
Bloggers Team