Päivän kuva


Tämän päivän kuva on melko tavallinen muistonäpsy tilanteesta.  Halusin julkaista tämän kuvan, koska kuvasin sen uudella, tänään ostamallani objektiivilla. Ostin Nikkor 35 mm f/1.8 DX objektiivin Nikon D40 kameraa varten, mutta yllä oleva kuva on kuvattu D700 kameralla. 

Tuo pikkukennoiselle suunniteltu objektiivi nimittäin toimii todella hienosti myös oikeissa täyden kennon kameroissa. Toki joitakin pikku rajoituksia on, kuten pientä vinjetointia kauas tarkentaessa ja pienin suositeltava himmenninaukko on jossain f/4 paikkeilla. Paljon nelosta pienemmälle himmennettynä kuvan nurkat menevät mustiksi ja mustan raja on melko terävä.

Henkilökuvissa vinjetointi ei haittaa mitään ja isolla aukolla kuvaaminen on aivan luonnollista eikä kuvausetäisyyskään ole yleensä muutamaa metriä enempää. Toki kekseliäs kuvaaja voi käyttää vinjetoinnin hyväkseen vaikka maisemakuvauksessa, sehän on vain luovuudesta kiinni.

Piirto ja kontrastintoisto ovat hyvät heti täydeltä aukolta alkaen ja nousevat erinomaiselle tasolle aukolle 2.8 himmennettäessä. Aivan kuvan nurkat ovat hieman pehmeät FX-koon kamerassa, mutta pikkukennoisessa koko kuva-ala on todella skarppi aukolla 2.8. Eräässä testissä sanottiin toiston olevan hieman pehmeää täydellä aukolla, mutta pehmeä on mielestäni liioittelua, sillä kuva on terävä.

Tarkennus toimii nopeasti, mutta ei huippunopeasti ja lähes äänettä. Parasta tässä on tarkennuksen luotettavuus, joka on erinomainen.

Ihmiset ostelevat esim. Lensbaby objektiiveja tietyn efektin aikaansaamiseksi. Täyden kennon kamerassa käytettynä Nikkor 35 mm f/1.8 DX objektiiviin pitää suhtautua hieman samalla tavalla. Nikkor sopii hyvin isokennoiseen kameraan, mutta kuvaajan pitää huomioida mainitut rajoitteet. Tulen käyttämään hankkimaani Nikkoria D700 rungossa henkilökuviin, se on aivan varma.

Tämä pieni kiinteäpolttovälinen Nikkor on ehdoton hankinta kelle tahansa Nikonistille ja noin 200 euron hintaa voi pitää miltei erikoistarjouksena. Objektiivi toimii hyvälaatuisena normaalina pikkukennoisessa, mutta sitä voi käyttää aivan mainiosti myös täyden kennon kamerassa.

Nämä ovat yhden päivän kokeilujen perusteella annettuja lausuntoja, mutta innostuin uudesta Nikkorista todella paljon. Yllä oleva kuva on täydellä aukolla kuvattu ja kamerana oli siis Nikon D700.

Pikkunikkorin suorituskyky saa tietenkin odotusarvot ylös myös aivan oikean 35 millisen kohdalla. Nikonin kiinteäpolttovälisten valikoima on pahasti ajastaan jäljessä ja toivottavasti saamme ( lähi-) tulevaisuudessa nähdä joitakin päivityksiä perinteisten täyden kennon objektiivien sarjaan.





 
Bloggers Team