Sigmalla kuvattua


Pahoitteluni muutaman päivän tauosta, mutta olen ollut hieman kiireinen muissa touhuissa. Olen kuitenkin ehtinyt kuvata Sigman 50 millisellä joitakin kuvia.

Sigma 50 mm f/1.4 DG HSM on oikein hyvä objektiivi. Sigma on hyvin tehty, ainakin mekaaninen rakenne on tukeva ja objektiivi tuntuu sopivalta kovempaankin käyttöön. 

Vastavalosuoja olisi aivan ehdoton varuste, enkä ole ehtinyt reissun päältä tarkistaa kuuluuko suoja hintaan vai onko se lisävaruste. Kuvasin saksalaista karnevaalihumua tihkusateessa ja vv-suoja olisi estänyt pisaroiden osumisen etulinssiin. Ihmispaljouden keskellä vv-suoja varjelee etulinssiä myös satunnaisilta tölväisyiltä.

Sigman tarkennus toimii nopeasti ja äänettä. Tarkennus ei ole aivan nopeimpia kokemiani, mutta nopea kuitenkin ja lisäksi täsmällinen. 

Optinen suorituskyky on hyvä. Piirto ja kontrastintoisto ovat oivalliset jo täydellä aukolla, mutta paranevat luonnollisesti hieman himentämällä. Krittisimmät pikselirunkk... eikun pikseliviilaajat voivat huomata, että kuvan nurkissa terävyys ei yllä aivan kuvan keskustan tasolle edes himmennettynä. Kuvan reunoilla ja nurkissakin piirto on parhaimmillaan kuitenkin hyvä, joten tältä osin kokonaisuus toimii mielestäni varsin kelvollisesti. 

Täydellä aukolla Sigma tekee kaunista jälkeä henkilökuvissa ja epäterävät alueet näyttävät miellyttäviltä.

Kromaattisia aberraatioita ilmenee paikoitellen hieman enemmän kuin olisi tarpeellista. Monesti sanotaan, että nämä vihertävän punertavat tai sinertävän keltaiset korostukset kontrastikkaissa rajapinnoissa ovat helposti korjattavissa esim. photoshopilla, mutta korjailu ei aina ole niin helppoa ja se on selkeä lisätyö. Sigma voisi siis olla tältä osin hieman parempi.

Sigma tekee lievän tynnyrivääristymän, joka näkyy otollisissa kuvauskohteissa, mutta ei häiritse keskimäärin. Tämänkin virheen voi korjata kohtuullisella vaivalla jälkeenpäin, jos niin haluaa.

Sigma on isokokoinen verrattuna muihin vastaaviin objektiiveihin. Isot linssit voivat vähentää vinjetointia ja Sigma ei tummenna kuvan nurkkia juurikaan edes täydellä aukolla. En kuvannut valkoista seinää tässä tarkoituksessa, mutta oikeissa kuvaustilanteissa en huomannut häiritsevää vinjetointia.

Kokonaisuutena pidän Sigman 50 millistä hyvänä objektiivina. Sigma on kuitenkin hieman kalliimpi kuin kameravalmistajien omat vastaavat tuotteet, joten se pistää miettimään. Sigmaan päätyvä ei varmasti pety ja vastine rahoille on hyvä. Sigma on parhaimmillaan isoilla aukoilla henkilö- ja tilannekuvauksessa.

Teen vielä tapani mukaan sivun, jossa on muutama esimerkki ja 100% osasuurennoksia, mutta nyt kun olen reissussa, niin lukijani saavat tyytyä pieneen galleriaan, jossa on muutama Sigmalla kuvattu kuva. Katsele ja nauti!



 
Bloggers Team