Matkamittari esille!

Olen pikkuhiljaa alkanut itsekin miettimään kameroiden päivitystä uusiin ja siksi poikkesin aina niin mainiossa JAS-tekniikassa kysymässä mitä maksaa kamerani sulkimen laukaisumäärän selvittäminen. Sulkimen lukema voi auttaa vanhan kameran myymistä tai vaihtamista.

Ystävällinen huoltohenkilö tiskin takana kertoi, että kysymäni työ maksaa 49 euroa ja kestää n. 20 minuuttia. Minä en tiedä miten tuo sulkimen lukema kamerasta etsitään, mutta kuvittelen tässä jotain. Kuvittelen, että huoltohenkilö laittaa johdon kiinni kameraani, käynnistää tietokoneohjelman ja painaa hiirellä pari kertaa, jolloin ohjelma näyttää halutun tiedon. Kuvittelen edelleen, että tuohon voisi osaavalta henkilöltä kulua n. 5 min.

Minulla on tietokoneohjelma, jolla voin lukea autoni vikakoodeja ynnä muuta hyödyllistä tietoa. Kun luen autoni vikakoodit, niin se sujuu kutakuinkin yllämainitulla tavalla. Juuri tämän vuoksi kuvittelen, että kameran sulkimen lukeman selvittäminen käy samalla tavalla.

Ymmärrän toki, että pitää olla jokin minimiveloitus pienellekin työlle, niin minulla on omassa työssänikin. Sulkimen lukema vaan on sellainen tieto, joka pitäisi mielestäni näkyä kuvaajalle ihan kamerasta suoraan. Kuvitellanpa, että autossakaan ei olisi matkamittaria ollenkaan. Joka kerta, kun autoilija haluaisi selvittää autollansa ajetun matkan, hänen pitäisi mennä huoltokorjaamoon, joka kertoisi ajetut kilometrit 50 euron korvausta vastaan.

Uusissa kameroissa on kaikenlaisia ominaisuuksia, mutta matkamittari puuttuu. Minusta tämä on aika kummallista varsinkin, kun ominaisuuden lisääminen näkyväksi kuvaajalle ei vaatisi muuta kuin firmwaren päivityksen. En ymmärrä, että kenelle olisi haittaa tästä ominaisuudesta. 

Joidenkin kameroiden laukaisumäärä näkyy esim. exif-tiedoissa, mutta ei kaikkien. Esim. Canon haluaa tahallaan piilottaa lukeman jostakin syystä joidenkin mallien osalta. Soitto maahantuojalle ei tuonut mitään valaisua asiaan ja minulle jäi tunne, että tämä ei loppujen lopuksi edes kiinnostanut kovin paljon merkin edustajaa.

No, ehkä se ei olekaan niin tarkeä asia ja pitäähän huollollakin olla jotakin laskutettavaa.

KORJAUS: Kameran sulkimen laukaisujen selvittäminen maksaa 39 euroa JAS-tekniikassa, eikä siis 49 eiroa.

 
Bloggers Team