Ammattilaatua?





Nykyään objektiiveissa on hyvin korostetusti lähes jokaisella valmistajalla niin sanottuja ammattikäyttöön tehtyjä sekä harrasteluun tehtyjä objektiiveja. Joskus muinoin, ehkä ennen 90-lukua tilanne oli hieman toinen, sillä objektiivit olivat ainakin mekaaniselta rakenteeltaan enemmän toistensa kaltaisia. Tuo tarkoittaa, että ne olivat keskimäärin parempia kuin tänä päivänä. Tai ainakin tasalaatuisempia keskenään mekaaniselta rakenteeltaan.

Automaattitarkennus toi mukanaan muovista tehtyjä objektiiveja. Muistan, kun ensimmäiset Nikonin automaattitarkenteiset kakkulat tulivat markkinoille. Ne olivat aivan hirveitä muovitötteröitä, joita oli käsin todella hankala tarkennella. Esim. Nikonin legendaarisen metallirunkoisen 180 mm f/2.8 ED objektiivin automaattitarkenteinen seuraaja oli mustan muovipurkin näköinen ja myös tuntui siltä.

No, nykyään saa laatua, jos niin haluaa. Mutta mitä, jos esim. Canonin käyttäjä ei halua kaikista isointa, kalleinta ja painavinta objektiivia? Mitä, jos kuvaaja haluaa laadukkaan pienikokoisen objektiivin? Esimerkiksi 35 mm f/2, joka on mitä parhain kompromissi suhteellisen hyvän valovoiman ja pienen koon väliltä. 

Mainittu 35 millinen Canonin valikoimasta on optisesti melkoisen hyvä, kevyt ja pieni. Lähes täydellinen vaikkapa paljon reissaavalle kuvaajalle, joka ei halua kantaa liian painavaa laukkua. Tämän objektiivin ongelmana on juuri tuo muovinen rakenne, joka toisaalta varmaan kyllä auttaa pitämään painon kurissa.

Saksan karnevaaleja kuvatessani minulla oli toisessa rungossa juuri tuo mainittu 35 millinen kiinni. Ryysis oli aivan hirveä ja ihmiset tönivät toisiaan, kun liikkuivat. Minäkin sain osani tönimisestä ja niin sai kamerakin. Vastavalosuoja tippui maahan tai niin ensiksi luulin. Vv-suojan mukana tippui objektiivin etuosasta muovinen rengas, joka pitää muutamaa muuta osaa paikoillaan. Onneksi enempää tavaraa ei pudonnut ja onnistuin keräämään kaikki muovinpalat talteen.

Irronneseen muoviosaan kiinnittyy vv-suoja ja koska vv-suoja sai pienen tällin, niin koko muovirengas irtosi. Mielestäni todella helposti. Tämä olkoon esimerkkinä siitä, että työkalut pitää olla tehtävän mukaiset. Sääli, sillä pidän todella Canonin 35 mm f/2 objektiivista.


 
Bloggers Team