Panasonicilta ensimmäinen 3D videokamera

Kolmiulotteisuus tekee kovasti tuloaan kotikäyttöön tai niin laitevalmistajat ainakin haluaisivat. Panasonic julkisti tänään ensimmäisen kuluttajakäyttöön tarkoitetun 3D videokameran SDT750.

Panasonic SDT750 on oikeastaan miltei tavallinen HD videokamera, jonka objektiivin eteen ruuvataan 3D linssi. Ero normikameraan on prosessorissa, joka osaa sitten yhdistää kahdesta kuvasta yhden 3D kuvan. 3D toimii tässä tapauksessa niin, että kamera kuvaa kennon oikealle ja vasemmalle puolelle erilliset kuvat 3D lisäkkeen avulla. Sen jälkeen kuvat yhdistetään kameran prosessorilla ja lopputuloksena on täyden HD tarkkuuden 3D elokuva. Kolmiulotteista kuvaa voi sitten katsella tietyillä Panasonicin televisioilla, ja lisäksi pitää olla 3D lasit silmillä.

Tallennusresoluutio on 3D kuvauksessa kummallekin puolelle 960 x 1080, koska käytössä on vain puolikas kennon pinta-alasta. Objetiivin kuvakulma kapenee vastaavasti, kun 3D lisäke on käytössä.

Tänään Panasonic on näköjään julkistanut kehittävänsä samalla tekniikalla toimivan 3D objektiivin Micro4/3 järjestelmään.

Tämän kuun alussa kävin Tukholmassa katselemassa Panasonicin 3D kuvaa, joka näyttää 3D lasien läpi katsottuna hyvin kolmiulotteiselta, mutta minulle jäi hieman synteettinen ja pelimäinen vaikutelma. Videopelien käyttäjät ovat varmasti innoissaan 3D teknologiasta, koska luulen, että juuri peleissä vaikutelma on parhaimmillaan.

Varmasti elokuvissakin voidaan tehdä vaikuttavia asioita 3D tekniikalla, mutta ensin pitää päästä alkuinnostuksen ohi. Kaikki tähän mennessä näkemäni 3D elokuvat tai elokuvien pätkät näyttävät siltä, että ne on tehty 3D tehosteiden ehdoilla. Kuvan sommittelussa on haettu ainoastaan tehokkainta 3D vaikutelmaa ja kaikki muu on sivuutettu.

Panasonic SDT750 mahdollistaa joka tapauksessa kotivideoiden kolmannen ulottuvuuden. Kamera tuntui tavalliselta videokameralta hyvällä tavalla, mutta 3D lisäke kasvattaa laitteen kokoa jonkin verran. Objektiivin eteen tuleva lisäosa kooltaan puolet kameran koosta, mutta ei onneksi kovin painava.

Panasonic SDT750 tulee kauppoihin lokakuussa, mutta hinnasta ei ole vielä tietoa.
 
Bloggers Team