Samsung NX10, hauska ja pieni reissukamera


Samsung NX10 on ensimmäinen APS-C kennoinen peilitön järkkäri ja samalla valmistajansa ensimmäinen. Peilikamera on peilittömään verrattuna hankalampi valmistaa ja perinteisille järkkärimarkkinoille on hankala raivata markkinaosuutta, joten ei ihme, että uudet yrittäjät tai pienen markkinaosuuden haltijat yrittävät erottua joukosta.

Suurimmat pelurit Canon ja Nikon eivät ainakaan vielä ole esitelleet peilittömiä vaihtoehtoja, joka osoittaa, että ne eivät ole innovaatioiden kärjessä, vaan luottavat suuren markkina-asemaan. Edullisten peilikameroiden etsin on pieni ja hämärä kustannussyistä, joten sähköinen etsin ja peilitön rakenne puolustavat paikkaansa.

Tuntumat

Samsung NX10 on pieni, samankokoinen kuin Panassonic G2, ja huomattavan litteän tuntuinen. Runko tuntuu laadukkaalta eikä nitise liitoksistaan. Nappulat ja muut säätimet toimivat täsmällisesti.

Kittizoomi sensijaan on selvästi muovisen tuntuinen ja zoomausrenkaan liikkeessä tuntuu pykälää ja tahmeutta käännettäessä. Vastavalosuoja on mukana ja asiallinen.

Rungon säätimet ovat erittäin hyvin näpeissä ja loogiset käyttää. Valotuskorjailun nappi osuu peukalolle täydellisesti ja säätöpyörä etusormelle. Molempien käyttö kuvaamisen aikana on nopeaa ja näppärää. Kamerasta saa hyvän otteen vaikka runko on litteä, mutta se on kuitenkin saman korkuinen kuin pienet peilikameratkin.

Valikot ovat niin ikään selkeät, mutta suomenkielinen käännös on paikoin omituinen. Valikon kohdasta "ohjaus" valitaan kerta-, sarjatuli, haarukointi tai itselaukaisin. Kielivalinnan kohta sen sijaan on aina englanniksi, joka voi olla hyvä silloin, kun joku päättää pilailla ja vaihtaa kieleksi mandariinikiinan tai vastaavan.

Pikavalikolla pääsee mukavasti käsiksi useimpiin kuvaukseen liittyviin valintoihin, kuten tarkennusalue, herkkyys tai vaikka salama.

Kuvaaminen

Samsung NX10 sähköinen etsin näyttää ankean kuvan, joka on haalea versio siitä mitä kennolle tarkentuu. Etsimessä on liian vähän pikseleitä ja värit toistuvat laimeina. Etsimen näytöt sen sijaan ovat hyvät ja erityisesti pidin valotusmittarin ja valotuskorjailun näytöstä, koska se tuo mieleen vanhanajan kamerat. Automaattista herkkyyttä käytettäessä kameran valitsema herkkyys saisi näkyä etsimessä, mutta kun ei näy.

Takanäyttö on hyvä ja tarkka, eikä minulla ollut vaikeuksia katsella kuvia edes kirkkaassa auringossa.

Tarkennus toimii nopeasti ja täsmällisesti. Panasonic G2 tarkentaa ehkä aavistuksen nopeammin, mutta Samsung toimii hyvin, enkä havainnut käytännön ongelmia tarkennuksen kanssa. Jatkuva tarkennus ei osaa ennustaa kohteen liikettä, joten kovan toiminnan kuvaamiseen Samsung ei ole paras vaihtoehto.

Automaattisella herkkyysasetuksella kuvatessa Samsung käyttää ihan älyttömän pitkiä valotusaikoja, jopa 1/4 s. tai pidempi. Kamera ei nosta automaatilla herkkyyttä yli ISO 800, vaan pidentää valotusaikaa. Tämän kanssa pitää olla tarkkana, sillä edes kuvanvakaaja ei pelasta, jos aika menee liian pitkäksi.

Raakakuvien tallennus vie aikaa, jolloin kamera käytännössä jumahtaa muutamiksi sekunneiksi. Kuvaamista voi jatkaa tiettyyn rajaan asti, mutta mitään muuta ei voi tehdä ennen kuin kortille tallennus on valmis.

Hyvän käyttöliittymän ja ergonomian ansiosta Samsungilla kuvaaminen on kuitenkin kokonaisuutena mukavaa.

Kuvan laatu

Samsung NX10 on parhaimmillaan hyvä kamera teknisessä mielessä. Kuvan laatu on samaa tasoa kuin kuissakin saman hintaluokan kameroissa. Korkeilla herkkyyksillä Samsungin pitäisi teoriassa olla isomman kennonsa ansiosta parempi kuin esim. Pana G2, mutta käytännössä näin ei ole. Kohinat eivät minua pahemmin häirinneet alle ISO1600 arvoilla, mutta tuon yli en mielelläni menisi.

Alhaisilla herkkyyksillä kuva on erittäin terävä ja sävykäs, mutta dynamiikka ei ole samaa tasoa kuin aivan parhaimmissa pikkukennoisissa, jotka ovat tosin paljon kalliimpiakin. Saman hintaluokan kameroiden kanssa Samsungin ei tarvitse hävetä.

Kittizoomi 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6 ei aina tee oikeutta Samsungille. Zoomista puuttuu kontrastia, varsinkin pitkässä päässä täydellä aukolla. Himmennettynä aukoille f/8 - f/11 zoomi on terävä ja kontrastikas. Zoomin kanssa pärjäilee, mutta teknisessä mielessä se ei ole ihan paras valinta.

Samsungin 30 mm f/2 pannukakkua kokeilleet sanovat, että se muuttaa kameran ihan toiseksi, siis paremmaksi. Itse en valitettavasti ole pannaria kokeillut.

Yhteenveto

Joillakin kameroilla on hauskempi kuvata kuin toisilla ja välillä on vaikea sanoa täsmällisesti miksi näin on. Samsung NX10 on hauska kamera, vaikka siinä joitakin huonoja piirteitä, joista etsin on yksi. Omalla kohdallani hyvä käyttöliittymä on tosi tärkeä, kameran pitää olla helppo käyttää ja Samsung NX10 on helppokäyttöinen.

Objektiivivalikoima ei ole Samsungilla yhtä kattava kuin Micro 4/3 järjestelmässä, johon on sitoutunut kaksi merkkiä. Yleisimmät perustarpeet valikoima kuitenkin kattaa ja mukana on yksi valovoimainenkin.

Minä pidin kovasti Samsung NX10 kamerasta ja suosittelen tutustumaan siihen, jos etsit edullista ja pientä järkkäriä.
 
Bloggers Team