Panasonic LX5 kokeilussa


Panasonic on julkistanut tänään uusia kameroita. Hyvää pokkaria etsivälle on tarjolla LX5 ja superzoomia kaipaavalle on vaihtoehtona FZ100.

LX5 on hyvää mainetta saavuttaneen LX3:n seuraaja. Megapikseleiden lukumäärä on sama 10 kuin edeltäjässäkin, mutta herkkyyttä luvataan aina ISO 12800 asti. Objektiivi on uusittu ja yltää nyt pisimmillään 90 mm kinokameran lasin kuvakulmaa vastaavalle polttovälille. Valovoima on edelleen 24 mm laajakulmapäässä mainio f/2, mutta heikkenee telepäässä arvoon f/3.3, joka on sekin vieä ihan kelvollinen valovoima.

FZ100 on superzoomkamera, jonka objektiivi vastaa kinokameran 25 - 600 mm kuvakulmaa. Pikseleitä on 14,2 miljoonaa ja videokuvaus täydellä HD tarkkuudella AVCHD muodossa on mahdollista. Kääntyvä näyttö on kätevä käytössä ja jopa 11 kuvaa sekunnissa tallentava sarjakuvaus antaa mahdollisuuksia toiminnan tallentamiseen.

LX5 kokeilussa

Minulla oli mahdollisuus kokeilla uutta Panasonic LX5 kameraa tämä kuun alussa Tukholmassa. Uutuus on hyvin saman näköinen ja oloinen kuin edeltäjänsäkin LX3, mutta etuosan sormituki on erilainen ja paremmin otetta tukeva. Takaseinän säätimissä on tapahtunut muutoksia, sillä joystick on kadonnut ja tilalla on säätöpyörä, jota kääntämällä ja painamalla hallitaan valotusta.

Kuvaukseen liittyvänä uutena asiana on 1:1 rajauksen mahdollisuus. Tämä on hauska ominaisuus, koska neliötä on mukava sommitella. Rajaus näkyy kameran näytöllä ja myös raakakuvat rajautuvat valmiiksi. Neliökuvan koko on 2736 pikseliä kanttiinsa eli n. 7,5 megapikseliä. Täydet 10 megapikseliä saa käyttöönsä 4:3 kuvasuhteella, jolloin kuvan koko on 3648 x 2736 pikseliä.

LX5 on hyvä kädessä ja uusittu etuseinän sormituki tuntuu onnistuneelta. Kameran päällä oleva kuvausohjelman valintakiekko pyörii hieman liian herkästi, aivan kuin LX3 mallissakin. Takaseinän säätöpyörä on mielestäni parempi kuin aikaisempi joystick, mutta ei aivan täydellinen toiminnaltaan.

Pyörää käytetään sekä painamalla että pyörittämällä, mutta painamisen vaste on hieman liian vähäinen, joka aiheuttaa satunnaisia virhepainalluksia. Tähän tottuu varmasti omistajana, mutta ainakin alussa tuli virheitä.

LX3 sai moitteita liian lyhyestä telepään zoomista ja vaikka LX5 ei polttovälikisoja voitakaan, niin kieltämättä 24 - 90 mm on käytännöllisempi kuin 24 - 60 mm. Tuon huomaa hyvin käytännön kuvaamisessa ja uusi objektiivi on erittäin tervetullut uudistus. Varsinkin, kun valovoimaa on kohtalaisesti jäljellä. Entistä laajempi zoomin polttovälialue ei ole suurentanut kameraa, ja tämä on hyvä seikka.

Panasonic LX5 vaikuttaa ensituntumalta hyvältä seuraajalta LX3 kameralle. Pikseleitä ei ole lisätty eikä entisiä hyviä ominaisuuksia poistettu, vaan käyttömukavuutta on parannettu ja kuvan teknistä laatuakin on saatu entistä paremmalle tasolle. 

Kuvaaminen muuten sujui kuin LX3:lla ja siihen tottuneelle LX5 on helppo päivitys. Kuvan laatua en voi arvioida, koska kamera oli esituotantokappale, joka ei välttämättä vastaa kauppaan syyskuussa tulevia myyntimalleja. Mitään erityistä huomauttamista en huomannut kuvanlaadussa, mutta palaan siihen, kun tuotantokamera on saatavana kokeiluun.

Yllä joitakin kuvia Panasonic LX5 kameralla. Lähikuva kamerasta on kuvattu Samsung NX10 kameralla.

FZ100 kokeilussa

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuvasin superzoomkameralla, joita en ole koskaan arvostanut kovin korkealle. Kokelun aikana tajusin tällaisen kameran viehätyksen tiettyyn käyttöön oikein hyvin. Laitehan on varsinainen monitoimikone, mutta samalla tietysti hieman keskinkertainen joillakin yksittäsillä osa-alueilla.

Objektiivin polttovälielue 25 mm lajakulmasta 600 mm teleen ei jätä toiveille sijaa. Minusta tuntui, että hieman pienempikin määrä millimetrejä olisi riittänyt, sillä noinkin pitkällä putkella kuvaaminen ei ole helppoa. Täsmällinen rajaaminen käsivarakuvauksessa voi olla vaikeaa ja tärähtäminenkin uhkaa kuvanvakaajasta huolimatta.

Zoomin äärialueelta toiselle siirtyminen kestää hieman liian kauan, koska käsizoomausta ei ole. Ennakoiva kuvaaja pitää zoomin jossain puolivälin tienoilla valmiina ja näin jompaan kumpaan suuntaan siirtyminen on nopeaa.

Laajakulmalla voi kuvailla yleisnäkymiä ja tele houkuttelee poimimaan yksityiskohtia niin rakennuksista kuin ihmisistäkin. 

Panasonic FZ100 on varustettu sarjakuvaustoiminnolla, joka nopeudessa haastaa parhaat järjestelmäkameratkin. Täydellä resoluutiolla suurin kuvausnopeus on 11 kuvaa sekunnissa. Tarkennus ei tosin toimi kuin 5 kuvaa sekunnissa asti, mutta joissakin tilanteissa 11 kuvaa sekunnissa voi varmistaa juuri oikean liikkeen tallentumisen.

Kääntyvä näyttö helpottaa kuvaamista normaalista poikkeavista kuvakulmista ja toisaalta myös houkuttelee vaihtoehtoisiin näkymiin.

FZ100 ei ehkä ole valokuvauksen himoharrastajan kamera, mutta perhemuistojen tallentamiseen tai nuorison yleiskamerana se voi olla hyvä valinta. 

Muita Panasonic uutuuksia ovat FX700 ja FT10 pokkarit sekä FZ45 superzoomaaja. Ensinmainitussa on 24 mm laajakulma, valovoimainen f/2.2 objektiivi, 14,1 megapikseliä ja tietenkin videokuvaus täydellä HD resolla. 

FT10 on kovaan käyttöön tehty ja kestää niin pudottelua 1,5 metrin korkeudesta kuin 3 metriin sukellustakin. 14 megapikseliä ja motion jpg videokuvaus täydellä HD resolla kuuluvat ominaisuuksiin.

FZ45 on hieman riisuttu versio FZ100 mallista, johon erona on mm. videokuvaus AVCHD Lite muodossa. Objektiivi ja pikselit ovat samat kuin FZ100 mallissakin.


Ensimmäisenä kauppoihin tulee FZ100 jo elokuun aikana ja muut uutuudet syyskuun aikana.

Yllä kuvia Panasonic FZ100 kameralla. Lähikuva kamerasta on kuvattu Samsung NX10 kameralla.
 
Bloggers Team