Superzoom on peli!


Niin sanottu superzoom, eli pikkukennoisen kameran objektiivi, joka kattaa suunnilleen polttovälin 18 - 200 mm on varsin kätevä laite. Suosittu Photographyblog-saitti listasi kesällä hyviä syitä ostaa tuollainen superzoom. No, minäkin päätin tehdä listan superzoomien hyvistä puolista.

Ensinnäkin superzoom antaa tiettyä katu-uskottavuutta, koska superzoom on ulkoisesti suurempi kuin joku normaalipolttovälin paikkeilla oleva kiinteäpolttovälinen. Superzoomissa on myös isonumeroinen zoomauskerroin, jolla on hyvä ällistyttää satunnaisessa keskutelussa ja sananvaihdossa.

Toiseksi superzoom vapauttaa kuvaajan hankalasta päätöksenteosta ja rajoituksista kuvausvaiheessa. Jos kuvattavana on esim. maisemakuva, niin kuvaaja voi asettaa kameransa sarjatulelle, valita nopean suljinajan ja sitten laukoa nappi pohjassa samalla hitaasti zoomaten joka auki tai kiinni. Näin syntyy erittäin nopeasti ja kätevästi hyvä valikoima maisemakuvia, joista voi sitten valita oman tietokoneen ääressä parhaan varsion.

Kolmanneksi superzoom säästää aikaa ja vaivaa, sillä kuvaajan ei tarvitse kuvata Suomen olosuhteissa syyskuusta helmikuuhun, koska superzoomin valovoima ei riitä käsivaralta kuvaamiseen useimpina päivänä edes valoisimpaan aikaan.

Neljänneksi superzoom antaa hyvän syyn matkustaa talviaikaan jonnekin aurinkoon, jossa f/6.3 valovoimalla voi kuvata edes jotakin ilman jalustaa keskellä päivää.

Viidenneksi superzoom säästää rahaa myös siinä suhteessa, että kameran päivittämisen niin sanottuun täyden kennon laitteeseen voi uhohtaa, koska superzoomeja saa käytännössä vain pikkukennoisiin järjestelmäkameroihin. Canonilla on superzoomin korvike isolla piiroympyrällä, mutta sitä lasketa tässä, koska sen hinta on moninkertainen edullisiin harrastajasuperzoomeihin verrattuna.

Sitten ihan vakaava asiaakin. Tulossa on taas laitteita kokeiluun. Ainakin Sonyn uusia järkkäreitä on luvassa sekä tietenkin Canon G11 heti, kun niitä on maassa joskus kuukauden kuluttua.

Yllä olevalla kuvalla ei ole mitään tekemistä superzoomien kanssa, vaan se on iPhonella näpätty.




 
Bloggers Team