Canon 550D, vielä muutama sana

Tämä pieni yhteenveto on hieman myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Minulla kävi Canonin kanssa hieman hassusti, sillä en ehtinyt kokeilla videota kuin ihan pienen muutaman sekunnin pätkän ajan. Olin nimittäin suunnitellut videokuvausta, mutta eräällä asiakkaallani olikin valokuvaustoiveita samaan aikaan ja seuraavan päivänä Canon pitikin jo palauttaa.

Videokuvaus tulee vastaan yhä enemmän myös omien asiakkaideni taholta ja tulevaisuudessa paneudun kameroiden video-ominaisuuksiin entistä paremmin.

Valokuvauskojeena Canon 550D on hintaansa nähden oiva peli. Minulla on taipumus pitää edullisista järjestelmäkameroista, koska hinta - laatusuhde on näissä ainakin harrasteluun yleensä parempi kuin kalliimmissa kameroissa. 550D ei ehkä ole edullinen, koska järjestelmäkameroita saa jopa alle 400 euron, mutta kyllä se mielestäni vähintäänkin kohtuuhintainen on.

Canonissa on teknisessä mielessä erittäin hyvä kuvanlaatu, jonka ei pitäisi jättää moitteille sijaa edes vaativalta käyttäjältä. Kuva on terävä, sävykäs ja ainakin ISO 1600 herkkyyteen asti täysin käyttökelpoinen. Lightroomin uusin 3 Beta 2 versio osaa avata 550D:n raakakuvat, joten pääsin tarkastelemaan muitakin kuin jpg-kuvia.

Canonin käyttöliittymä on nopeakäyttöinen ja kaikki kuvaamisen kannalta tärkeät asiat voi säätää kätevästi. Yksi säätöpyörä ei ole hyvä valotuksen käsisäädössä, mutta muuten sekään ei isommin kuvaamista haittaa.

Pakettina myytävä 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6 muoviobjektiivi on surkeata valovoimaa ja muovista rakennetta lukuunottamatta hyvä kakkula. Terävyys on hyvä ja varsinkin hieman himmennettynä tällä zoomilla on mahdollista tehdä hyvännäköistä jälkeä. Jos et omista yhtään objektiivia ennestään, niin tämä peruszoomi kannattaa ostaa rungon kanssa. Pariksi sopii hienosti esim. EF 35 mm f/2, jossa saa hyvälaatuista valovoimaa edullisesti.

Canonissa ei ole monia huonoja puolia, mutta tässä muutamia mieleen jääneitä. Pieni ja pimeä etsin, joka on tyypillinen muillekin vastaavan hintaisille kameroille. Vain yksi säätöpyörä valotukselle. Automaattisen herkkyyden kynnysarvon voi säätää vain täyden aukon välein. Automaattisen herkkyyden valitsema herkkyys näkyy etsimessä vain täyden aukon välein; jos kameran valitsema herkkyys on oikeasti esim. 1250, niin etsin näyttää 1600.

Canonia mielivälle 550D on suositeltava kamera, mutta kokeile ihmeessä kaupassa sopiiko Canon omaan käteesi ja ovatko nappulat oikeilla paikoilla, sillä muitakin hyviä kameroita on samassa hintaluokassa. Kameraa ei koskaan kannata ostaa kokeilematta.

Katso myös edelliset juttuni Canon 550D kamerasta täällä ja täällä.

Tässä vielä linkki erään toisen suomalaisen kuvaajan Canon 550D:llä tekemään videoon. Hyvältä näyttää ainakin minun mielestäni.
 
Bloggers Team