SnapStock tulee, joutuuko valokuvaaja työttömäksi?


Valokuvaus saattaa ammattina olla uhanalainen laji, sillä amatöörit yrittävät ihan tosissaan vallata markkinat ammattilaisilta. Tämänkin blogin kommenteissa asiaa on sivuttu ja käsitelty muutamia kertoja. Olen pitänyt tämän blogin tarkoituksella erossa näistä asioista, koska haluan, että kaikki voisimme nauttia valokuvaamisesta. Kuvaaminen on minulle kuitenkin myös ammatti ja viime yönä kuulin huolestuttavia asioita Yhdysvalloista.

Puhuin Skypessä hyvän ystäväni ja suuresti arviostamani graafikon kanssa niitä näitä, mutta puhe kääntyi työasioihin ennen pitkää. Niinhän käy aina, kun kaksi yrittäjää keskustelee. Steve kertoi, että häntä oli pyydetty suunnittelemaan uuden nettisivuston ulkoasu ja koska uusi sivusto liittyi valokuvaamiseen, niin Steve oli erityisen innoissaan. Hän on nimittäin ahkera ja jopa ihan kohtalaisen laadukasta kuvaa tuottava harrastelijakuvaaja.

Uusi nettisivusto liittyy uuteen microstock tyyppiseen kuvapankkiin, jonne vain amatöörit voivat toimittaa kuvia. Kuvien pitää olla kuvattu mieluiten puhelinkameralla tai pokkarilla, mutta järjestelmäkameralla kuvattujakin saatetaan hyväksyä, jos ne näyttävät pokkarilla kuvatuilta. Uuden kuvapankin idea on tarjota nimenomaan näppäilykuvia, josta kertoo pankin nimikin: SnapStock.

Steve kertoi, että liikeidea on kuvapankkien keskuudessa ainutlaatuinen. Kuvia todellakin tarjotaan, eli niistä ei tarvitse maksaa mitään. Minä kysyin, että mikä se liikeidea on? Se on mainostajat, vastasi Steve. Sivustolle tulee mainoksia, joiden tuotto jaetaan kuvaajille siinä suhteessa kuin heidän kuviaan on ladattu.

Ladattavien kuvien kylkeen tulee myös aina mainos, jonka kuvan käyttäjä voi erillistä maksua vastaan poistaa. Ikään kuin perinteisten kuvapankkien vesileima, mutta se ei estä kuvan käyttöä. Jokaisesta kuvasta tulee neljä eri versiota, joissa mainos on eri sivulla. Näin kuvan käyttäjä voi valita omaan sisältöönsä ulkoasun kannalta parhaiten sopivan kuvan.

Amerikassa oli kuulemma suoritettu tutkimus, jonka tuloksista käy ilmi, että varsinkin pienet järjestöt, kerhot ja muut vastaavat yhteisöt olisivat valmiita käyttämään mainoksilla varustettuja kuvia omilla nettisivustoillaan, jos kuvien käytöstä ei tarvitse maksaa. Yhdysvalloissa on satojatuhansia pieniä mainitun kaltaisia organiaatioita, joten markkinoita pitäisi olla.

Suomessa ei taida olla markkinoita tuollaiselle, mutta monet ison maailman jutut kuitenkin tulevat tännekin jossain muodossa. Jotain hyvääkin sentään, sillä huhtikuun ensimmäisenä päivänä saattaa kuulla tai lukea ihan älyttömiä juttuja, joden todenperäisyyten pitää suhtautua varauksella.
 
Bloggers Team