Varmuuskopiointia F-Securen tyyliin


Uusien Nikon kameroiden ostajille on tarjolla hyvältä kuulostava kaupantekijäinen: neljän kuukauden ilmainen varmuuskopiointi rajoittamattomalla tilalla F-Securen softalla saman firman serverille. Neljän kuukauden jälkeen homma muuttuu maksulliseksi, mutta hinta on kohtuullinen, muistaakseni n. 80 euroa vuodessa. Kuulostaa tosi hyvältä, kokeillaanpa.

Ensin hyvät. Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa ja siksi on hyvä, että kameran mukana tulee työkalut varmennuksen tekemiseen. F-Securen softa pyörii taustalla ja tekee varmennusta automaattisesti, jolloin varmennus tulee myös tehtyä. Varmennussofta lähettää sähköpostiin viikottain raportin tekemisistään, joka on sekin hyvä asia.

Sitten huonot. Käyttöliittymä on surkea ja epäselvä. Ikkunan kokoa ei voi skaalata, joka hankaloittaa käyttämistä, eikä koko tiedostopolku näy kerralla. Täysin käsittämätön juttu, sillä varmistettavia tiedostoja on todella vaikea valita, kun niitä ei kunnolla edes näe.

Ohjelmassa on mahdollista valita mitä tiedostoja varmuuskopioidaan, mutta ainakaan omassa Macissani homma ei mennyt ihan niin kuin piti. En halunnut varmistaa kuin joitakin kuvatiedostoja kokeeksi ja otin siis pois päältä kaikki muut vaihtoehdot. No, kaikesta huolimatta F-Secure Online Backup alkoi varmistaa esim. word dokkareita sun muita, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy.

Ohjelma alkoi varmistella muutenkin ihan omiaan eikä välittänyt valinnoistani tuon taivaallista.

Tällaisen ohjelman käyttöliittymä pitäisi olla hyvin yksinkertainen, jossa valitaan varmistettavat tiedostot ja sen jälkeen painetaan nappia.

Varmistuksille luvataan rajaton tila, joka onkin ymmärrettävää, sillä homma sujuu niin hitaasti, että kukaan tuskin varmistaa kovinkaan isoja määriä dataa. En ottanut aikaa, mutta tuntui, että jos varmistaisin kaikki kuvani, niin ensi kesänä voisi olla valmista. Jos en kuvaisi yhtään lisää sillä välin. No, leikki leikkinä, mutta ymmärrätte varmaan...

Ok, hitaus verkon yli voi johtua monestakin asiasta, joten en syytä tästä ohjelmaa pelkästään.

Yhteenvetona sanoisin, että F-Securen ohjelma sopii kevyeen kotivarmisteluun eikä käyttökään ole vaikeaa, jos antaa ohjelman varmistaa kaiken oletusasetuksilla.
 
Bloggers Team