Panoraama



Panoraamakuvien tekeminen on ihan oma lajinsa, jota olen tosi vähän harrastanut. Nykyään panoraamoja tehdään yleisimmin liittämällä monta kuvaa toisiinsa, mutta filmiaikoina piti olla tarkoitukseen oma kamera. Minullakin on venäläinen panoraamakamera, mutta siinä valovuoto, johon en ole vaivautunut syventymään ja vehje on lähinnä kerännyt pölyä komerossa.
Kuvien liittäminen toisiinsa on kiinnostava vaihtoehto panoraaman tekemisessä, koska siinä ei tarvita ainakaan erikoista rautaa. Panoraamojen tekoon on hommaa varten kehiteltyjä ohjelmia, jotka tekevät kuvien yhdistelyn automaattisesti tai ainakin melkein. Olen joskus vuosia sitten kokeillut yhdistellä kuvia käsipelillä Photoshopissa, mutta se on kyllä lähinnä kehnoa ajanvietettä, jos aihe on valkoista seinää monimutkaisempi. Nykyisin Photoshopissa on erityinen panoraamatyökalu, jolla kuvat liittyvät toisiinsa käsipeliä helpommalla.
Latasin Panorama Factoryn testiversion ja tein muutaman pikaisen kokeilun. Kuvasin Porvoon vanhassa kaupungissa jalustaa käyttäen kuusi pystykuvaa, jotka yhdistin mainitulla ohjelmalla. Kuvakulma on noin 130 astetta.  Lopputulos yllätti, sillä jopa puiden oksat osuivat kohdilleen eikä mitään hienosäätöjä tarvinnut tehdä. Kaikki ihan automaattisesti. 
Seuraavaksi kokeilin yhdistää Pariisin upealla Pére-Lachaisen hautausmaalla kuvaamani sarjan kuvia. Kuvakulma tässä on noin 180 astetta. Nämä kuvat otin käsivaralla ja sarjassa on kahdeksan pystykuvaa. Homma ei mennyt enään ollenkaan putkeen ja haamukuvia tuli sinne ja tänne. Kokeilin käsin säädellä kuvien liitoskohtia, mutta homma tuntui aivan liian vaikealta, koska halusin hienoa heti ja äkkiä. Avasin samat kuvat Photshopin panoraamatyökaluun, jolla hyväksyttävä tulos syntyi napin painalluksella.
Tämä pikainen kokeilu on täysin epätieteellinen ja suosittelen testaamaan Panorama Factorya, jonka kokeiluversio on täysin toimiva, mutta tekee vesileiman kuvan keskelle. Jalusta on erittäin suositeltava varuste ja jos panorointiin hurahtaa ihan täysillä, niin sitten hankintaan menee panoraamapää, jolla kuvauksen voi tehdä tieteellisellä tarkkuudella. Käsivarallakin voi kuvata, jos vaikka lomalla sattuu sopiva kohde eteen eikä jalusta ole kainalossa juuri sillä hetkellä. Kamera täytyy pitää suorassa ja valotus tietenkin vakiona kaikissa kuvissa, myös jalustalla kuvatessa. 
Panoraamakuvat ovat komean näköisiä ja sopivia kohteita löytyy helposti. Kannattaa kokeilla.
 
Bloggers Team