Kamera puhtaaksi
Viime vuonna sain muutaman toiveen, joissa pyydettin kertomaan miten puhdistan kamerani ja objektiivini. Tässä tulee, mutta mitään taikakeinoja minulla ei ole.
Työssäni joudun silloin tällöin kamerani kanssa pölyisiin tai muuten likaisiin olosuhteisiin. Kuvat pitää kuitenkin tehdä, vaikka kamera likaantuukin. Kameran lyhytaikainen oleskelu pölyssä, olipa se sitten jauhoja tai hiekkaa, ei vahingoita mitään, kunhan objektiivin pitää paikoillaan. Joillakin kuvaajilla objektiivin vaihtokin voi olla pakollista pahoissa olosuhteissa, mutta minulla yleensä ei.
Kameralaukussani on mukana maalipensseli, ihan tavallinen 35 mm leveä suti. Sutimalla isoimmat pölyt on kätevä poistaa kameran pinnalta ja linssin myös. Kenttäolosuhteissa en yleensä suorita tämän perusteellisempaa puhdistusta. Mukanani on myös mikrokuituliina, jolla linssin voi pyyhkiä, jos pinnassa on muutakin kuin pölyä.
Studiolla tai kotona käytän vielä paineilmaa, jolla kolot ja raotkin puhdistuvat. Linsseihin käytän Zeissin puhdistusainetta, joka on osoittautunut erinomaiseksi. Ainetta tuo maahan Color-Kolmio. Ennen linssien mekaanista puhdistamista pitää irtolika poistaa siveltimellä ja paineilmalla.
Kameran kennoa en puhdista itse mekaanisesti, mutta suihkin joskus paineilmaa kennon pinnalle. Ennen kennon pölyttämistä kannattaa suhautella peilikammiosta irtopölyt pois. Paineilman kanssa kannattaa olla varovainen, sillä jos pulloa hiemankin ravistelee, niin ponneainetta saattaa tulla ulos ilman mukana. Ponneaine tahraa kennon pinnan ja voin oman kokemuksen perusteella kertoa, että se ei ole hyvä juttu.
Olen kennolle pääsevän pölyn suhteen hieman vainoharhainen, enkä esim. vaihtele objektiivia kovin usein. Jos kennolle pääsee kertymään paljon pölyä, niin vien kameran puhdistettavaksi. Pääkaupunkiseudulla suosittelen puhdistuspaikaksi Interfotoa, jossa olen aina saanut erittäin ystävällisen palvelun.
Tuo mainittu maalisuti on kätevä vehje kuvauskohteenkin puhdistamiseen, jos kuvaan jotakin lähikuvaa, kuten esim. auton kojelaudassa olevia nappuloita tai vastaavaa. Pölyn poistaminen ennen kuvaamista on paljon helpompaa kuin jälkeenpäin Photoshopilla.
Jos tiedossa on hyviä kuvia törkyisissä olosuhteissa, niin kameran likaantumista ei kannata pelätä, vaan kuvata hienot kuvat talteen. Oma kamerani on ainoastaan kerran mennyt epäkuntoon olosuhteiden vuoksi. Tämä tapahtui noin vuonna 1987, kun upotin Nikon FE2 kameran ja 35 mm f/1.4 Nikkorin vuoristopuroon Australiassa Blue Mountainilla. Laite toimi kylvyn jälkeenkin, mutta virtaa ei saanut katkaistua kuin paristot poistamalla.