Fuji X100 @ f/5.6, 1/300 s. ja ISO 200. |
Ensinnäkin monivalitsin on liian herkkä ja tunnoton. Varsinkin keskellä oleva ok-nappi toimii erityisen kehnosti, sillä sitä pitää käytännössä painaa sormen kynnen kärjellä tarkasti, koska muuten tulee samalla painettua pyörivää ulkokehää.
Fuji X100 @ f/2.8, 1/500 s. ja ISO 640. |
Takanäytöltä tähtäillessä ongelma ei ole kovin paha, mutta etsimestä katsellessa tarkennuspistettä ei oikeastaan kovin näppärästi voi vaihtaa muuten kuin nostamalla kamera pois silmältä. Tämä on harmillistä, koska Fujissa on valittavana monta tarkennuspistettä laajalla alueella. Käytännössä tulee tarkennettua ainoastaan keskimmäisellä pisteellä.
Monivalitsimen kanssa voi elää helpommin, mutta tarkennuspisteen valinta on pahempi juttu. Fujin etsin hybridimoodissa on käytännöllinen, sillä siinä yhdistyy sähköisen ja optisen etsimen hyvät puolet. Etsin ei oikeastaan ole mitenkään kovin ihmeellistä teknologiaa, mutta toimii hyvin. Optisen etsinkuvan päälle näytetään tarkennuspiste, valotustiedot, histogrammi jne.
Pelkästään sähköisen etsinkuvankin voi valita ja vaikka sekin on hyvälaatuinen, niin edellämainittu optisen ja sähköisen yhdistelmä on vielä parempi. Mainittakoon vielä, että etsinkuvaa on hieman vaikea nähdä kokonaan silmälaseilla. Ilman laseja silmän saa tarpeeksi lähelle, jolloin koko kuva reunoja myöten näkyy hyvin.
Fuji X100 @ f/2.8, 1/15 s. ja ISO 3200. |
En yleensä kuvaa jpg-kuvia, mutta Fujin raakakuvat eivät toistaiseksi aukea kummallakaan käyttämälläni ohjelmalla. Ei Capture Onella eikä Lightroomilla. Siksi kuvasinkin jpg:tä, enkä oikeastaan edes kaivannut raakakuvia.
Fuji X100 @ f/5.6, 1/340 s. ja ISO 200. |
Objektiivin lähin tarkennusetäisyys ilman markoasennon käyttämistä on laajakulmalle melko pitkä 80 cm. Lähemmäksi, aina 10 cm asti, pääsee, mutta silloin pitää kytkeä lähitarkennus, jolloin tarkennusnopeus myös hidastuu.
Fujin keskussuljin asettaa pieniä rajoituksia lyhimmälle käytössä olevalle suljinajalle. Vaikka lyhin valittavissa oleva aika on 1/4000 s., niin aukolla f/2 lyhin suljinaika on kuitenkin vain 1/1000 s. Sisäänrakennettu harmaasuodatin auttaa ja mahdollistaa suurimman aukon käyttämisen kirkkaassakin valossa.
Toivottavasti Fuji korjaa seuraavaan malliin sekä monivalitsimen että tarkennuspisteen valinnan. Joka tapauksessa Fuji X100 on harkitsemisen arvoinen kamera, jos tällainen kiinteäobjektiivinen tuntuu sopivalta. Tällä hetkellä Fujille ei ole oikeaa kilpailijaa samoilla ominaisuuksilla ja kuvan tekninen laatu on ehdottomasti huippua.
Hyvää: kuvan tekninen laatu, pieni koko, objektiivi, ulkonäkö
Huonoa: monivalitsin, tarkennuspisteen valinta
Nämä kuvat aukeavat täydessä koossa ja ne ovat kameran suoria jpg-kuvia parhaalla laadulla.